22 Haziran 2012 Cuma

Ön eleme tadına Çeyrek Final - Süperstar ile Efsane arasındaki çizgi

İlk yarı finalist Portekiz Euro 2012'de. Çek Cumhuriyeti ise istatistiksel olarak Çeyrek Finale yükselse de oyun ve mental olarak ilk turda elenmişler.
Rusya - Çek Cumhuriyeti maçı o kadar yanıltıcı olmuş ki hem Ruslar abartılı iyi gözükmüş, Çekler gereksiz kötü gözükmüş. Gereksiz diyorum çünkü o gün pas atmakta ayakta kalmakta zorlanan Çek Cumhuriyeti son iki maçını da kazanarak üst tura yükseldi. Varın Polonya ve Yunanistan'ın halini siz düşünün. Kadlec - Sivok uyumu ve Gebriselasie - Jiracek sağ kanadı ki onların gruptan çıkmalarında en büyük etkendi, Portekiz karşısında işe yaramayınca ön eleme tadında geçen bir maçta eleniverdiler.

Ronaldo saçları kadar maçları da düşünmeye başlamış.

Portekiz'in durumu daha manidar. Kimilerine göre dezavantaj olan fikstür Portekizlilere yardım etmiş, önce Hollanda galibiyeti ile bir sonraki maça beraberlik için çıkan Danimarka'yı sonrasında havlu atarak sahaya 5 forvet süren Hollanda'ya karşı koşarak maçı kazanmışlar idi. Bu maça gelmeden önce Portekiz'e karşı en şanslı takımın Çek Cumhuriyeti olduğunu düşünüyordum. Portekize orta sahada yapacakları şok pres ile kapacakları topları gol yollarında değerlendireceklerini ummuştum. Ama dedim ya ilk tur grupları beni de yanılttı diye, halbuki Rusların performansını tahmin edebilmiştim. Çek cumhuriyeti oyuncuları sahada sadece 25 dakika dayanabildiler, ardından yaşadıkları fiziksel çöküş ile tüm ikinci yarı boyunca gol yemeyi beklediler. Gol de bu tarz maçların en olası dakikasında oldu. Zaten yorgun olan Çekler mental olarak da çökünce suni bir baskı bile oluşturamadılar rakip kalede. İrlanda ve Yunanistan ile birlikte turnuvanın en kötü kadrosuna sahip oldukları gerçeği bu maçta Portekiz tarafından adeta yüzlerine vuruldu. Parlayan yıldızları Gebriselasi'ye de Ronaldo karşısında çıkamayınca hiçbir ofansif varyasyon koyamadılar sahaya. Halbuki ilk 20 dakika Portekiz nasıl yenilir dersi verdiler zaman zaman. Rakiplerinin en zayıf yeri olan beklerin önlerinde Darida ve Jiracek'i sürekli yüzü dönük topla buluşturarak boşlukları kullanabildiler. Fizikalite dışında Darida da bitince sonuç ortada. Son bir cümle Ronaldo için. Çekler geri yaslanınca hücum bölgesinde gezerek hem savunma dikkatini dağıttı hem de Contentrao'ya boş alan bıraktı. Sonra da gitti golünü attı.. En verimli Milli takım performanslarını üst üste sergilemesi bir nevi Süperstardan efsaneye gitme yolunda en keskin virajın Milli Takımda kupa kaldırmak olduğunu anladığını gösteriyor.
Portekiz'in yarı finalde İspanya karşısında şansının olduğuna inanmıyorum ama olası bir Fransa eşleşmesinde görece ağır Fransız savunmasını çok zorlarlar. Çünkü orta sahaları İspanya karşısında yok olacak tarzda iken Fransa karşısında oyuna hükmedebilir cinsten.
Yarın görüşmek üzere..

Hiç yorum yok: