16 Haziran 2012 Cumartesi

İki pozisyon - iki taktik - iki oyuncu = Nasri & Gerrard /// FUT 101

Euro 2012'de gruplarda 2. maçlar tamamlandı. Hiçbir takım gruptan çıkmayı garantileyemez iken sadece İsveç ve İrlanda Cumhuriyeti son maçlar öncesi şanslarını yitirdiler. 

Takımların geçmiş istatistiklerini - ara ara kullansam da - sevmem. Futbol her şeyiyle maçın başladığı dakikada şekillenen bir gerçekliktir. O saatten önce yapılanların tümü maç bitinceye kadar anlamını yitirir. Geçmiş istatistiklere değer yüklememiz gereken yegane şey oyuncuların psikolojilerine olan yansımasıdır. Yoksa yok oyuna sonradan girerek gol atan ilk oyuncuymuş falan, bana anlamsız geliyor. Saha da olan ise ;

Üçlü hücum hattının kanatlarında oynarsanız topu genellikle yüzünüz dönük alır, sonra rakibinizin üzerine gidersiniz. Bazı durumlar dışında top size gelmeden sizi arkanızdan rahatsız eden bir savunmacı olmaz. Sizin ikincil fonksiyonlarınız ön plana çıkar; Çalım özelliği, patlayıcılık vs. Tersine hücumun ortasında görev almak farklı meziyetlerle bezeli olmanızı gerektirir. Top daha sizin ayağınıza gelmeden rahatsız edilirsiniz,vücut teması daha çok yaşanır. Kısacası birincil fonksiyonlarınızın en az ikinciler kadar iyi olması lazım. Yani topu kontrol ederken bile koruyabileceğiniz bir alana doğru yapmanız, etrafınızdan gelecek yardımlara karşı her iki ayağınızla da topun hakimiyetinin sağlayabilir olmanız gerekli. Bu kontrol ve saklama adımlarından sonra ancak topu ofansif olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Bir de rakip takım orta saha da fazla kalabalıksa ve maç ateşleri yüksek ise sizin  işiniz hiç kolay olmayacaktır kanatlara göre. İkincisi takımların sahaya dıziliş grafiklerini incelediğinizde görülür ki savunmada bırakılan boş olanlar genellikle beklerin önü ve arkaları olur. Bu da kanat oyuncuların topsuz anlamda rahatlamalarını sağlar. İşte yukarıdaki uzun paragraf Samir Nasri'nin İngiltere & Ukrayna maçları arasında yaşadığı form değişikliğinin nedeni. Nasri pekala iki ayağını da kullanabiliyor, top kontrolü ve saklaması üst düzeyde ama Ukrayna alanı o kadar daraltıyor ki bazı durumlarda top kaybı kaçınılmaz hale geliyor. Maç 1-0 olduktan sonra Ukrayna oyunu mesafesini genişletince Nasri'nin etkinliğinin hemen artması bunun kanıtı gibi.

Giden ile gelen.
Gerrad & Lampard'ın yanına savunma özellikleri güçlü bir oyuncu yerleştirmek ilk Capello'nun aklına gelmişti. Gareth Barry'i oraya monte eden italyan yine de bu ikilinin birbirine çarpmasını engelleyememişti 2010da. Bu sefer Hodgson ise çok şanslı. Lampard turnuva öncesi sakatlanınca Gerrard'ı kendi takımında oynadığına benzer bir şekilde sahaya sürebilme imkanı buldu. Hücumda kontrol edebileceği geniş bir alan isteyen Gerrard, savunmada ise hemen arkasında ortayı kapatabilecek hamleli bir oyuncu arıyor. Kariyerinin zirvesini Xabi Alonso ve Mascherano ile yaşamasının sebebi bu arayışın sonucu. Üzerine Barry'nin de sakatlığı İngilizler için milli piyango gibi oldu. Parker'ın yaptığının ve Gerrard'ın istediğinin tersine savunmada sadece alan kapatan Barry oyun temposu artınca adete yokları oynuyordu. İnglizlerin de zamam zaman Mehmet Topuz sendromu yaşadıkları gerçek; Baryy ve Milner. Tüm şartlar oluşunda Gerrard Milli Takım kariyerinin en verimli maçını oynadı İsveç karşısında. İstediği zaman hücuma çıktı istediği zaman geriden top aldı kısacası herşeyi kafasına göre yönetebildi tıpkı Liverpooldaki gibi. Ama ortada acı ama bir gerçek var, Gerrard bireysel olarak çok gerilemiş, sakatlıkların etkisi ile muhteşem günlerinin etkisini yitirmiş gibi. Bence İngilizler turnuva sonrası en çok buna üzüleceklerdir. " Neden biz bunu daha önce denemedik " Eğer 2006,2008 yada 2010 takımlarını Lampard'ı hiç bulaştırmadan Gerrard'ın üzerine oturtmuş olabilseler idi belki de bir kupaları olabilirdi.
Bugün A grubunda final günü, Rosicky olmaz ise Çeklerin Polonya karşısında şansı yok. Polonya da ise Grosicki'nin bence oynama vakti geldi. Yarın görüşme üzere,

 

Hiç yorum yok: