28 Haziran 2012 Perşembe

İki farklı birer saat - Bento'nun Zaferi

Dün oynanan Portekiz - İspanya maçının 60. dakikasında kalkan oyuncu değişiklik tabelası maçın oyun anlamında galibini ilan etmişti aslında. Turnuvanın hatta son 4 yılın sadece oynayan takımı İspanya nadiren yaptığı bir  şey yaptı. Silva - Navas değişikliği maç boyunca Del Bosque'nin gözünden okunan elenme korkusunun dışa vurumuydu adeta. Bir saat boyunca Coentrao - Ronaldo tarafından hücuma uğramış İspanyol sağ kanadı, Busquets'i de oraya yakın oynatmasına rağmen hala tehlikeyi tam anlamıyla savuşturamayınca " Durduramıyorsan, çıkarma " taktiğine döndü. Silva'ya göre daha çok çizgide kalan ve savunma boşluklarını boş koşuları ile daha iyi değerlendirebilen Navas oyuna sürüldü. Amaç hücuma değişiklik kazandırmak değil Fabio Coentrao'yu hücuma çıkartmamak idi, Del Bosque'nin kafasında. Öyle de oldu 60 dakika boyunca hızlı çıkışları ile rakibini dengesiz yakalayan ama pozisyon üretemeyen Portekiz maçın son bir saatlik kısmını daha içine kapanık daha gol yemeyi bekler gibi oynadı. Yoksa o anda oyuna Pedro'yu sokmak hücum varyasyonlarını arttırma bakımından daha sonuç verici olabilirdi. İşte Bento'nun takımı 60. dakikada kazanmıştı Taktik savaşını. 

Madalyonun öbür ucunda kalana da bakmak lazım. Navas değişikliğinin Fabregas - Negredo hamlesi sonrasına denk gelmesini amacını hücumsal amacını tümden yitirdi. Savunma arasına koşu uzmanı Fabregas'ın kenardan gelişen ataklarda pozisyon alamaması zaten O'nun neden orta saha oynadığının belirteci. Hal böyle olunca ne Navas istediği gibi topla dribling yapabildi ne de orta açabildi. Del Bosque en kötü ihtimal ile penaltılara gidebilmek adına takımının en ihtiyacı olmayan türden bir hücumcusunu sahaya sürdü sadece Coentrao yüzünden. 

Son sözüm Cüneyt Çakır için.. Kendisinin yeteneklerini tartışmaya gerek yok, geldiği noktadan hepimiz gurur duyuyoruz. Az çok ben de yaptığım için bilgi sahibiyim, turnuvalarda bu artık sonu final ile biten turlarda hakemlik yapmak için içinizdeki " eyyamcılık " ihtiyacınız olan şey. Çünkü karşınızdaki kebap en güzel kuzu etinden, şiş ise en değerli madenden yapılmış. Galiba Ligimizde yapılması zorunlu olan " eyyam " ilk kez işe yarıyor..

Hiç yorum yok: