2 Haziran 2011 Perşembe

Beşiktaş'ın Transferleri ve Yeni Sezon?


Lig bitti. Şampiyonu, düşeni, çıkanı, üzüleni, halinden memnun olanı, sevineni, yani her şeyi belli oldu. Lig bitti, transfer mevsimi hemen başladı bu sefer. Önceden hiç değilse 1-2 hafta beklenirdi ama bu sene inanılmaz bir hızlı şekilde başlandı alışverişe. Herkes birini alıyor, her gün haberi çıkıyor. Gündemdekiler de hiç bitmiyor. Ben Beşiktaş’a bakarım ne yapıyor diye. Diğerleri açıkçası çok ilgilendirmez beni. Sadece ünlü bir isim gelirse ülkemize sevinirim. Beşiktaş geçen sene olduğu gibi bu seneye de hızlı giren takım oldu Spor Toto Süper Lig’de. Ancak bu kez yerli yıldızlarla ses getirdi Beşiktaş. Sezon ortasında anlaşılan Egemen Korkmaz, deyim yerindeyse teri soğumadan attı imzayı. Son derece önemli bir transfer. Beşiktaş’ta geçen sene çok şey vardı. Tarihinin yıldızları en bol kadrosunu kurmuşlardı. Bülent Uygun’un ligin ilk maçında dediği gibi ‘’Samanyolu’’ gibi takımdı Beşiktaş. Bu da yetmemiş, devre arasında galaksiyi genişletmişlerdi, 3 Portekizli yıldız daha alarak. Ama bir şeyin eksikliği çok bariz belliydi. Yerli iskelet kadro. Ülkemizde efsane olan kadroların temelinin her zaman yerli bir iskeletten geçtiğini defalarca yazmıştık bu satırlarda. Beşiktaş ise son derece kaliteli kadrolar almasına rağmen iskeleti bir türlü oluşturamamıştı geçen sene. O yüzden kaliteli yerliler alınması gerektiğini, iskelet kadronun ufak ufak oluşturulmasının zamanının geldiğini belirtmiştim.

İşte bu düşüncenin ilk hareketini 29 yaşında, tecrübeli, takıma ağabeylik yapacak ve yüreğiyle oynayacak bir ismi alarak başladı Beşiktaş: Egemen Korkmaz. Sonrasında da genç yerli ve gelecek vaat eden oyunculara yöneldiler. Mustafa Pektemek geldi Gençlerbirliği’nden. Son dönemde Türk Futbolu’nun en çok sıkıntı çektiği mevkilerden biri olan gol bölgesinde doğal yeteneği, güçlü fiziğiyle parlayan isimlerden birini aldı Beşiktaş. Çok doğru bir karar vererek. Bir sonraki durak gurbetçilerdi. Açıkçası Veli Kavlak dışında çok bilgi sahibi olmadığım isimler. 22 yaşında Rapid Wien’den alınan Veli’yi bu sene Beşiktaş maçlarında izledim. O da ilk bakışta kalitesini belli eden oyunculardan ama tabiî ki büyük bir takımda ne yapacağı, nasıl bir performans göstereceği sorun işareti.
Tanju Kayhan da Veli gibi Rapid Wien çıkışlı bir genç. Takım arkadaşından 1 yaş küçük. Defansın solunda ve sağında oynama özelliğine sahip. Anlaşılan o ki biraz Ekrem Dağ’a benziyor. Ama dedim ya hiç izlemedim.

3.isim Burak Kaplan da Veli tarzı bir oyuncu. Ancak onun da yaşı 21 ve Bundesliga’da fazla forma şansı bulamamış. Geldiği kulüp Leverkusen 4 maçta forma giyip 2 gol atması ilginç bir not. Geçen sezon 2.lig ekibi Greuther Furth’ta forma giymiş kiralık olarak. Bu 3 isimde geleceğe yatırım olarak alındı ve umarım iyi bir şekilde işlenip, maksimum şansı bulurlar. Şimdi bir başka golcü geçen sezon 2.ligde ses getiren Tavşanlı Linyit’in forveti Mehmet Akyüz’ün de bittiği söyleniyor. Yabancı transferlerinde ise en doğru hamle Manuel Fernandes’in alınmasıydı. Geçen sene oynadığı kısıtlı maçlarda kalitesini fazlasıyla gösterdi ve Kupanın kazanılmasında başrollerden birini oynadı. Orta sahada Beşiktaş’ın en çok ihtiyaç duyduğu tipte bir oyuncuydu. O yüzden kalması çok doğru. Savunmaya bir başka genç isim daha alınmak üzere. Benfica’dan Brezilyalı Sidnei. Kiralık olarak gelecek Sidnei de yabancı oyuncular arasındaki alternatifi olacak Beşiktaş’ın.

Şimdiye kadar alınan isimlerin hepsi doğru seçimlerdi. Peki kimler gidecek? En önemli soru bu. Beşiktaş antrenmanında 45 kişi koşmayacak herhalde. Yabancılardan Bobo, Ferrari, Fink, Holosko ve Tabata kesin gidecek. Yabancılar kadar gidecek yerliler de çok önemli. Kadrodaki bu şişkinliğin acilen hafifletilmesi lazım. Nihat kesin gitti. Bunun dışında Türk pasaportuna sahip olmalarına rağmen takıma çok faydası dokunduğunu düşünmediğim ve aldıkları fazla ücretle sırıtan Nobre ve Aurelio’yla da acilen vedalaşmak lazım. Ersan’ın durumu ise çok önemli. Adı Galatasaray’la da geçiyor ancak bonservisi alınmazsa Beşiktaş için büyük kayıp olur. 10 maç oynadı yıldız oldu diyorlar ama iş o kadar basit değil. Ersan için gerekiyorsa 5 de vereceksin 6 da. Oynadığı futbolla gelecek vaat ettiğini bariz bir şekilde belli etti. Böyle bir potansiyeli olan oyuncuya verilecek bu ücret çok normal. O yüzden Beşiktaş yöneticileri boşuna gurur yapıyor. Sen bonservisini almazsan en başta 1-2 milyona, adam yıldız olunca bayılmak zorunda kalırsın 3-4 katını. Bu çok normal. Adana başkanına çok hak veriyorum o yüzden. Zamanında akıllı davranacaktın. Kısacası Ersan’ın bonservisi mutlaka alınmalı. Kaybı çok ah çektirir Beşiktaş’a ileriki yıllarda.

Şu ana kadar yazdığımız isimlerin ardından aslında Beşiktaş’ın başka bir isme ihtiyacı olamadığı çok net bir şekilde görülüyor. Takımda alternatifi olmayan isim yok. Kalede biraz sıkıntı varmış gibi gözüküyor ama ona da yabancı hakkını kullanmak çok mantıksız. Savunma göbeğinde Sivok, İbrahim Toraman, Egemen ve Sidnei var. Buraya kaliteli bir yerli oyuncu daha çok iyi olur. Ama olmazsa da çok sıkıntı yaşanmaz. Beklerde İsmail, Ekrem, Tanju, Hilbert ve Rıdvan var. Hilbert ve Ekrem’i ileride de sıkıntı yaşadığında kullanabilirsin. İbrahim Toraman’ı da gerekirse sağ beke kaydırabilirsin. Orta sahayı 3’lü düşünürsek rotasyonun en ince yapılması gereken yer. Ernst, Fernandes, Necip ve Guti’den 3’ü oynayacak. Yine bu bölgeye genç yetenekler Veli, Burak ve Onur’un da katkısı olacaktır. Defansif olarak yine İbrahim Toraman ve Hilbert’in de katkısı olur bu bölgeye çok sıkıntı yaşanırsa. İleri de kanatlarda Simao ve Quaresma olacak. İbrahim Akın da gelirse çok iyi bir alternatif olacak. Forvette ise Almeida, Mustafa ve Mehmet fazlasıyla yeter. Mesela Forlan gibi bir yıldızın gelmesi rotasyonda büyük sıkıntı yaratır. Tablo böyle Beşiktaş’ta. Daha fazla isimler almadan gönderilmesi lazım olan oyuncularla yollar ayrılırsa siyah beyazlıların önü çok açık önümüzdeki sene. Tabi bütün bu doğrular yapılsa da transferde onları yönetecek, taşları yerinde kullanacak Tayfur Havutçu’nun da çok formda olması, tercihlerini doğru yapması gerekiyor. Kendisine bu ağır yükte çok güvenmesem de umarım şansta yanında olur genç teknik adamın ve Beşiktaş hanesine bir kazanç daha eklenir.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

http://futbolsadecefutboldegildir.wordpress.com/2011/06/05/suchusterin-kaymag/

Beyzade dedi ki...

Adsız

Güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık. Değişik bir bakış açısıyla konuya güzel yaklaşmışsın...

Adsız dedi ki...

üzerime alındım galiba. teşekkürler beyzade..
http://futbolsadecefutboldegildir.wordpress.com/
takip edersen sevinirim..

Beyzade dedi ki...

tabi...