7 Haziran 2011 Salı

Avrupa Şampiyonalarının 10 Unutulmaz Anı


Avrupa Futbol Şampiyonası… Şüphesiz milli takım düzeyinde Dünya Kupası’ndan sonraki en büyük organizasyon..Turnuvanın tarihi nefeslerin tutulduğu, heyecanın doruğa çıktığı anlarla dolu. Şu an halen elemeler oynanıyor ama gündemin biraz olsun durulduğu bugünlerde Avrupa Şampiyonası'nın unutulmaz anlarına bir göz atalım istedim.
10-FRANSA 2000 ''ÇİFTE ŞAMPİYON''
2000 yılına kadar hiçbir Avrupa ülkesi dünya kupası zaferinin arkasına Avrupa Şampiyonasını kazanamamıştı. Finale çıkanlar olmuş ancak mutlu sonu görememişlerdi. Bu tabuyu 1998 dünya kupasının sahibi Fransa yıktı. Horozlar, 2 yıl sonra fırtına gibi estikleri turnuvayı Zidane’ın da müthiş performansıyla kazanarak Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonasını peş peşe kazanan ilk takım olma unvanına sahip oldular.
9-MICHEL PLATINI 1984 ''9 GOLLE KRAL''
Fransa, 1984’te ev sahibi olduğu turnuvada şampiyonluğa ulaşırken zaferde en büyük pay kuşkusuz Michel Platini’ye aitti. Efsane oyuncu mükemmel oynadığı şampiyonada filelera tam 9 gol bırakarak kupayı neredeyse tek başına aldı.

8-MARCO VAN BASTEN 1988 ''FANTASTİK GOL''
Batı Almanya’da düzenlenen 1988 Avrupa Şampiyonasında Hollanda, harika kadrosu ve Total futbol tarzıyla izleyenleri büyülerken Marco Van Basten’in finalde Rusya’ya attığı gol tribünde ve televizyon başındakileri kendinden geçiriyordu. O dönem dünyanın en iyi kalecilerinden biri olarak gösterilen Dassaev’i inanılmaz bir şekilde avlayan Uçan Hollandalı futbol tarihinin en güzel gollerinden birine imza atıyordu.
7-FRANSA-İNGİLTERE 2004 ''MUCİZEVİ 3 DAKİKA''
Euro 2004’e damga vuran takım Yunanistan’dı ancak akıllarda en çok kalan maç Fransa-İngiltere karşılaşmasıydı. Grupta yer alan 2 dev ülkenin kapışmasında İngilizler Lampard’ın golüyle 1-0 öne geçti..Dakikalar 90+1’i gösterirken hiç kimse bu maçın dönebileceğini tahmin etmiyordu.Zidane 90+1’de frikik ve 90+3’teki penaltıdan golleri bulunca ,Horozlar Avrupa Şampiyonası tarihinde iz bıraktı.

6-ANTONIN PANENKA 1976 ''PANENKA PENALTISI''
Euro 1976 deyince akla ilk gelen bir penaltı atışı oluyor. Almanya – Çekoslavakya finalinde penaltı atışlarına kalan maçta skor 4-3 Çeklerin lehineyken Antonin Panenka futbol tarihinin en çok konuşulan penaltısını kullanarak tarih yazdı.Teknik becerisi ve müthiş oyunculuğuna rağmen halen Panenka denince akla Sepp Maier’e attığı bu gol geliyor ve o günden hangi oyuncu bu şekilde bir penaltı kullansa herkes Panenka penaltısı diyor.
5- OLIVER BIERHOFF 1996 ''ALTIN GOLLE GELEN ŞAMPİYONLUK''
1996 Avrupa Şampiyonasında ilk kez uygulanan Altın Gol, turnuvanın kaderini belirledi. Çek Cumhuriyeti – Almanya finalinde oyuna sonradan giren Oliver Bierhoff, 1-0 geride götürdükleri karşılaşmada 73’te beraberliği sağladı. Alman oyuncu, uzatmaların 5.dakikasında Çek Cumhuriyeti filelerini bir kez daha havalandırarak hem ilk altın gole hem de panzerlere şampiyonluğuna imza atıyordu.

4-TÜRKİYE 2008 ''GERİ DÖNÜŞÜN KRALLARI''
4 numarada Türkiye’nin Euro 2008’deki müthiş performansı var. İlk maçında Portekiz’e 2-0 yenildikten çoğu kişiye göre hiç şans tanınmayan Ay yıldızlılar, gruptaki İsviçre maçını 1-0 dan son dakikada 2-1, Çek cumhuriyeti karşılaşmasını da 2-0 dan son 15 dakikadaki harika oyunuyla 3-2 kazanarak adını çeyrek finale yazdırdı. Avrupa basını Çek maçından sonra manşetini çoktan atmıştı “Geri Dönüşün Kralları”.
Ancak Terim’in öğrencileri bununla da yetinmedi. Çeyrek finalde Hırvatistan karşısında 119.dakikada geriye düşen Türkiye, maçın bitimine saniyeler kala beraberliği yakaladı ve penaltılarla turu geçti. Bu 3 maçla da Avrupa Şampiyonası tarihinin unutulmazları arasına girdi.
3-YUNANİSTAN’IN İNANILMAZ BAŞARISI 2004 ''ZEUS’UN ÇOCUKLARI''
Euro 2004’te şampiyon olan Otto Rehhagel’in çalıştırdığı Yunanistan bu başarısıyla tarih yazarken listemizde 3 numarada yer aldı. Defansif ve inatçı oyun tarzıyla dev ülkeleri geride bırakan Zeus’un çocuklarının tarihe geçmesindeki en büyük etken ise ev sahibi Portekiz’i hem ilk maçta hem de finalde devirmesiydi.

2-İSPANYA 1960 ''SİYASİ PROTESTO''
1960 Avrupa Şampiyonasında büyük turnuvalarda belki de hiç görülmeyen bir olay yaşandı. Karşılaşmalar yarı finale kadar eleme usulü şeklinde oynanırken çeyrek final karşılaşmasında İspanya, Sovyetler Birliğine gidecekti. Ancak Franco’nun diktatörlüğüyle yönetilen İspanya, komünist Sovyetler’e gitmeyi reddetti ve kupadan elendi.
1-DANİMARKA’NIN ZAFERİ 1992 ''TATİLDEN(!) ŞAMPİYONLUĞA''
1992 Avrupa Şampiyonası’na katılma vizesini Yugoslavya’nın ihracıyla alabilen ve neredeyse tatilden gelen Danimarka’nın tarihe geçen zaferinde başrolü tamamen takıma vermek gerekir. Savunma yönü güçlü ve sıkıcı bir futbol oynamalarına rağmen müthiş mücadelesiyle dikkat çeken Vikingler, bu mucizevi şampiyonlukla haklı olarak 1 numaradaki yerini aldı.

Hiç yorum yok: