11 Temmuz 2012 Çarşamba

İçine Kapanık Beşiktaş - Genç Oyuncudan Starlığa - Necip Uysal, İsmail Köybaşı ve Mustafa Pektemek

Necip Uysal artık takımın taşıyıcılarından olacak.
Ekonomik olarak iflas etme noktasına gelmiş kulüplerin yapabileceği yegane şeydir Gençleşmek. Mesele takımın yaşını düşürmekten ziyade maliyetini azaltmaktır aslında. Keza gelecek vaat eden ama fiyatı en az elinizdekiler kadar yüzlerce oyuncu bulabilirsiniz. Beşiktaş'ın ise bu sene yaptığı ise " içe kapanmak ". Deneme transferleri ile alt yapıda bulunan ve halihazırda ellerinde umut ışığı saçan oyuncuların yanına Fernandes'i ekleyerek bir şeyler yapma çabası. Yoksa Mehmet Akgün, Uğur Boral, Olcay Şahan gibi maliyetleri damlaya damlaya göl olan oyuncular transfer etmenin başka bir açıklaması olamaz. Misal Soner Aydoğdu, Salih Uçan hatta Isaac Promise şeklinde benzer maliyetli ama en azından kullan - at şeklinde olmayan hamleler denenseydi bunun adı Gençleşme olurdu. Gelişmelerin diğer boyutu ise Beşiktaş'ın hali hazırda genç bir nüveye sahip olduğu gerçeği. 
Samet Aybaba pekala sezonun ilk maçına şu kadro ile çıkabilir ; Cenk Gönen 1988 - Tanju Kayhan 1989 - Tomas Sivok 1983 - Ersan Gülüm 1987 - İsmail Köybaşı 1989 - Necip Uysal 1991- Veli Kavlak 1988- Fernandes 1986- Muhammet Demirci 1995 - Burak Kaplan 1990 - Mustafa Pektemek 1988. Bu kadroya baktığımızda hiç yeni transfer olmadan da Beşiktaş'ın gelecek sezon için genç sayılacak bir yapıya zaten sahip olduğu ortada. 
Maalesef yapılan transferlerin ya adı geçen " gençleştirme operasyonunda " ya da katkı verme konusunda sıkıntıları var. 1985 doğumlu olmasına karşın 1.Liglerde sadece 91 maç oynayabilmiş Mehmet Akgün, son 3 sezonda 19 maç oynayabilmiş Uğur Boral takviyelerinin herhangi bir operasyonel izahı yok gibi. Ümit bu iki futbolcunun beklentilerin üzerine çıkıp fark yaratması, aksi halde sezon sonu yolcular. 

Beşiktaş'ın 2 genç ama Milli Oyuncusu
Mustafa Pektemek & İsmail Köybaşı
Diğer transferlerin ise Beşiktaş'ın elindekilerin aksine katkı problemi var. Son 3-4 yıldır hemen tüm genç yetenek sayfalarında gördüğümüz Arsenalli Oğuzhan Özyakup, Sakaryaspor'da görece başarılı bir performans sergileyen Berat Çetinkaya ve basınımıza göre " genç " gurbetçi Olcay Şahan takıma katıldı. Oğuzhan'ın tüm takımdaşları Arsen Wenger'den az süreler de olsa forma alırken 20 yaşına gelmesine rağmen sadece 2 Lig Kupası oynayabilmiş olması manidar. Çünkü 20 yaş, Fransız teknik adam için olgunlaşma çağının başı olarak kabul ediliyor. Muhakkak genç milli takımlarda göstermiş olduğu performanslar iz bırakıcı ama yine de Oğuzhan Özyakup'tan ilk profesyonel senesinde ( oynamadığı için ) büıyük katkı beklememek lazım. Berat Çetinkaya'nın durumu ise daha uzun vadeye yayılmış gibi. Uzun boyu ama yavaş adımları Servet Çetin örneğinde olduğu gibi tecrübeye ne denli ihtiyacı olduğunun kanıtı. Olcay Şahan transferi için söylenecek söz Milli Takım'ın gücü. Abdullah Avcı Olcay'ı Milli Takım'a çağırarak Beşiktaş yolunu açtı. Dünyada en kolay şeyin düşen takımda hücumcu olduğu rivayet edilirse, göstermiş olduğu 27 maç 1 gol / 2 asisst çok parlak değil. 

Bu satırlarda sıkça okudunuz oyuncu için bakılması gereken şey'in yaş değil maç sayısı / oyuncunun yaşı - 19 ( ya da oynamaya başladığı sene ) olduğunu. Çünkü 25 yaşına gelmiş ve 100'den az 1.Lig maçı oynamış oyuncu transfer etmek 20 yaşına gelmiş ama hiç oynamamış birini almaktan daha mantıksızdır. Çünkü fiziksel ve mental olarak en çok gelişeceği dönemde oturmuş oyuncu artık gelişemez ama hiç oynamamış 20'lik adam için hala bir ışık vardır. Özer Hurmacı & Emre Çolak bu iki zıtlığın en güzel örnekleri sayılabilir. Beşiktaş'ın gelecek yıl kadrosunda olacak eski oyuncularının maç tecrübelerine bakacak olursak :

Cenk Gönen - 79 SL / 24 - 20 = 20 ( iyi rakam )
Tanju Kayhan 43 SL / 23 - 20 = 14 
Ersan Gülüm 76 PRO / 4 = 19 ( iyi rakam )
Tomas Sivok hesaplamaya fazla gerek yok
İsmail Köybaşı 80 / 4 = 20 ( iyi rakam fakat daha fazla oynamalıydı )
Necip Uysal 64 / 2.5 = 25 ( 1991 doğumlu oyuncu için süper rakam )
Veli Kavlak 180 / 6 = 30 ( 1988 doğumlu biri için 180 maç paha biçilemez )
Fernandes hesaplamaya gerek yok
Muhammet Demirci ( ciddi anlamda ilk PRO senesi olacak )
Burak Kaplan 15 / 3 = 5 ( çok kötü bir rakam ama hala 22 yaşında ve Almanya alt yapısı var )
Mustafa Pektemek 130 / 5 = 28 ( + A Milli Takım tecrübesi çok iyi rakam )

Tüm bu verilerin ışığında Beşiktaş'ın genç ama bir o kadar da maç tecrübesi olan oyunculara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yönetim'in transfer döneminde yaptığı " İçine kapanma " operasyonu için transferden çok ellerinde bulundurduğu oyuncuların Üst Düzey oyuncu profiline yaklaştırması lazım. Necip Uysal, Mustafa Pektemek, İsmail Köybaşı gibi star adaylarını maksimum ölçüde parlatması lazım Samet Aybaba ve ekibinin. Aksi halde Tanju'nun yerine Mehmet Akgün'ün, Muhammet ya da Burak'ın yerine Uğur Boral'ın Cenk'in yerine bir yabancının oynaması zaten kaybedilme noktasında olan bugünlerden, kazanılacak yarınlara hazırlanacak sorunlar olacaktır. Hali hazırda Beşiktaş'ın kadrosunu bir taktik tablosuna yazarsak ;


Bu tabloya yapılacak 2-3 yabancı ve gelecek vaat eden fakat aynı zamanda da bu yıl da performans verebilecek oyuncu eklenirse Beşiktaş'ın bu yıl elde ettiği 4.lükten aşağısı antrenör başarısızlığı olarak yorumlanabilir. 


Hiç yorum yok: