14 Temmuz 2012 Cumartesi

Araplıktan La Ligalaşmak - Türk Futbolu Evrimi

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın yeni sezon öncesi transfer hamleleri sonucu Süper Lig öyle bir hal aldı ki 2 + 14 + 2 şeklinde bir takım ağacı oluştu. 2009 Şampiyonu Beşiktaş, 2010 şampiyonu Bursaspor ve 2011 yarı şampiyonu ( aynı puan ile bitirdikleri için ) Trabzonspor rakipleri Galatasaray - Fenerbahçe ikilisini yakalamak yerine iç sorunları ile boğuştukları için fark alehlerine açıldı. Trabzonspor'daki antrenör ile yönetim arasındaki vizyon farkı, Beşiktaş'ın artık dibe vurmuş ekonomisi ve Bursaspor'un doğal sınırlarına ulaşması makasın açılmasındaki başlıca sebepler. Halbuki 2000-2009 döneminde Dünya futbolunun Arap sermayesi olan futbolumuz nihayet bir basamak yukarı çıkabilmiş ya da altımıza yeni bir basamak inşa edildiğinden öyle zannetmiştik. Şimdi ise Monarji liglerine doğru döndük, avrupa sapağına gelmeden. Tüm dünyanın ve hatta kendilerinin bile eleştirdiği La Ligalaşmak sendromunun üzerimizdeki etkileri neler olabilir ?

Hamit - Burak - Umur transferleri ile GS'da Milli oyuncu sayısı 7'ye çıktı
Sanılanın aksine iki başlı bir ligin ülkemiz açısından pozitif sonuçlar vereceği kanaatindeyim. Son 15 yıldır Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe önderliğinde ve zaman zaman okeyimize 4. olan Trabzonspor, Bursaspor, Gaziantepspor, Sivasspor ile yaşadığımız rekabetin uluslararası sonuçları ortada. 2000, 2001 Galatasaray'ının ve 2008 Fenerbahçe'sinin başarıları dışında Avrupa Kupalarında haber konusu olmaktan bile uzaktık. Kendimce bu durumu şöyle açıklıyorum : Ligimizde yaşadığımız sanal rekabet dolayısı ile takımlarımızın 2-3 yıllık Avrupa Kupaları planı yapmakta zorlanıyorlar çünkü ligimizde 2. olmak çok uzun zamandır Şampiyonlar Ligi sınırında, kapıyı açamadan kalmak anlamına geliyor. Yaşadığımız rekabet'in sanal olarak adlandırmamın başlıca sebebi takımların saman alevi şeklinde gelişen performansları. Şampiyon olan bir ekibimiz gelecek yıl 6. oluyor ise bu rekabet değil kalitesizlik belirtisidir hem de ligimiz için. Muhakkak bu istikrarsızlık bazlı kalitesizliğin asıl sebebi Türk oyuncular yüzünden. Size sayacağımız isimlerin performanslarının takımlarını şampiyon yapmak ile 4. yapmak arasında ne denli bir iletişim sağladığını düşününce nedenini anlayacaksınız : Semih Şentürk, Yusuf Şimşek, Ozan İpek, Mehmet Yıldız, Ümit Karan ... 

Aynı sayı FB'de ise 8.
Yukarıda bahsettiğim sendromu kırmanın yani takımlarımıza Avrupa Kupaları planlamaları yapması için en önemli eşik kupalar için katılımcılarımızı sabitlemek, özellikle Şampiyonlar Ligi için. Bu noktada ise " La Ligalaşmak " bizim en etkili ilacımız olacak. Eğer önümüzdeki 4 sene için elimizdeki 2 şampiyonlar ligi bileti Galatasaray ve Fenerbahçe'ye giderse oluşacak 8 katılımdan en az 4 ikinci tur ve 1 finaller görmemiz içten bile değil. Bu iki başlı ligin Avrupa Ligi katılımcıları için de yararları olacak. Keza Avrupa Ligi için verilecek 3 bilete 6-7 doğrudan aday olacak ve bu ligimizde görmek istediğimiz türden bir rekabet yaratacak. 8-9 takımın çaplarına göre verebilecekleri mücadele Süper Lig'in oyun kalitesini arttırmada birincil formül olacaktır. 4-5 sene sonrası ise Beşiktaş'ın yeni stadı ve düzelmiş ekonomisi, Bursaspor'un yeni stadı, başkent ekiplerinde muhtemel yükseliş ve Trabzonspor ile birlikte ya yeniden çok başlılığa ya da 2 + 3-4 + 5-6 şeklinde bir değişime yol açacaktır. 

Benim futbol tarihimizin en kritik döneminde karşımıza çıkan "La Ligalaşmak" için yorumum bu çünkü gelişmekte olan ligler için olmazsa olmaz Uluslararası yükseliş ve yerel rekabetin sağlaması için en güzel pozisyondayız. 4 sene sonrası için muhakkak bir yeni doğuş olacaktır. Üstelik 2 başlı rekabetin Milli Takıma da yansıması olumlu olacaktır.

Sayıgılarımla

To read English version, please follow http://turkishstylefootball.blogspot.com/2012/07/to-be-like-la-liga-evolution-of-turkish.html  via @volkanyilmaz

1 yorum:

aytunc dedi ki...

biz türk insanı olarak ne futboldan ne de basketboldan anlamıyoruz. transfer şampiyonunun lig şampiyonu olacağını sanıyoruz. 2010 da herkes gs şampiyon olur dedi ancak 3. olabildi. 2011 de de herkesin favorisi bjk idi. ligi 5. bitirebildiler. geçmişten hiç ders çıkarmıyoruz. ligin sonu yine hiç kimsenin beklemediği şekilde bitecek.