2 Ağustos 2012 Perşembe

Futbol Basit bir Oyun

Fenerbahçe 2 yıl sonra çıktığı 0 model Avrupa macerasına bütünleme sınavı ile başladı. Hemen herkes turun İstanbul'da Fenerbahçe lehine bitmesini beklerken Bekir'in golü gelmese maç tam tersi bir senaryo ile tamamlanacaktı. Romanya için hala şanslı takım Fenerbahçe ama değişmesi / gelişmesi gereken şeylerin olduğu da muhakkak.

Geçtiğimiz yazılarımda Aykut Kocaman'ın 4-2-4 benzeri bir hücum formasyonu üzerinde çalıştığını ve Mehmet Topal transferinde bu nedenle ısrarcı olduğunu yazmıştım. Mehmet savunmanın arasına girip oyunun geriden kurulmasına yardımcı olacak, Bekir ise sağ bek gibi hücuma katılacaktı. Olmadı, nedeni ise Fenerbahçe'nin pratik eksikliği değil Vaslui'nin de benim gördüğüm denemeyi görmesiydi.

Vaslui stoperleri uyumu ve özellikleri ile saygıyı hakediyor.
Romen takımı ilk yarıda sürekli rakip sahada 3-4 adam ile alan doldurdu. Böylece hem Topal ile sağlanmak istenen pas trafiği bozulmuş oldu hem de Gökhan - Bekir kayması yeterli ölçüde sağlanamadığı için savunma pozisyonun sağlanamadı. Fizik ve yetenek olarak Fenerbahçe orta sahasının önünde olan Caue - NDioye ikilisi ise yıldızlaştı.

İkinci yarıya ise geçmişe dönerek başlayan Kocaman rakibinin göre geri çekilmesini sağlayabilmesine rağmen takımının kısırlığına çare bulamadı. Geri çekilen Vaslui karşısında ise klasik Türk hatalarından biri ile de gol yemek kaderin cilvesi olsa gerek. Dünkü maçta Vaslui adına en dikkat çekici özellik kısa ve yerden paslarda çok az hata yapmaları oldu. Fenerbahçe ve Milli Takımın Valencia görmüş, onlarca özelliği olan orta saha oyuncumuz 10 metreye pas atamayarak belki de turu Romenlere hediye etti. Dediğim gibi futbol basit bir oyun; kazanması da kaybetmesi de..

Oyunun Fenerbahçe açısından bu denli karamsar geçmesine gerekçe olarak Fenerbahçe takım kadrosuna " default " olarak yazılması gereken Sow'un kenarda oturması ve yerine bitmiş Semih'in sahaya sürülmesi, sahada gezinen Stoch'a 60-65 dakika sabredilmesi, maç boyu yürüyen Christian'ın değiştirelememesi gösterilebilir. Aykut Kocaman'ın bu turu geçse bile gelecek adına yapması gereken işler var. En azından oyuncularından beklentilerini daha realist hale getirmesi gerekiyor...


Hiç yorum yok: