13 Ağustos 2011 Cumartesi

El Clasico'da Yeni Sezon ve Unutulmayanlar


Geçen sene futbol gündemini çok meşgul etti ‘El Clasico’lar. Sezonun ilk maçındaki Barça’nın fantastik galibiyeti, Kral Kupası, Şampiyonlar Ligi, kırmızı kartlar, Mourinho’nun açıklamaları derken bir süre sonra kabak tadı da vermeye başlamıştı. Şimdi seri bir kez daha başlıyor hem de ligden önce. 2 takımda dünyanın öbür uçlarına gittiler. Hatta Real Madrid tam anlamıyla bir dünya turu yaptı. Artık yavaş yavaş moda girmeye başlarken de İtalya’daki grevin benzeri yaşanıyor şu an İspanya’da. Ligin ne zaman başlayacağı yine soru işareti. Casillas ve Puyol sendikada beraberler ama hafta sonu ‘El Clasico’da tekten dalacaklar birbirlerine. Kulüp ve milli takımlardaki hazırlık maçları da darbe vurdu takımlara. Barcelona’da Pique ve Busquets’in oynamayacağı söyleniyor. Aynı şekilde de Real Madrid’te Ramos ve Nuri yok. Maç saatine kadar daha birçok şey değişir, durur. Maça saatler kala şöyle yakın tarihin eski kapışmalarına bir bakalım dedim. Numara sıralaması yapmadım, sonra bu ne biçim olmuş demeyin diye. Tarih sırasına göre bakalım hemen hemen son 20 yılın ‘El Clasico’larına.

Barcelona:5 Real Madrid:0 1993-94
Romario şov yapmıştı bu maçta. Brezilyalının hat-trick’ine Ronald Koeman ve Ivan Iglesias eşlik etmişti. Sezon sonunda Barcelona son hafta Deportivo’yu geçerek şampiyonluğa ulaşmıştı. Valencia maçında Deporitvolu Dukic’in son dakikada kaçırdığı penaltıyla. Real Madrid ise ligi 4.bitirmişti.
Real Madrid:5 Barcelona:0 1994-95
O zamanlar şimdiki değildi. Barcelona 5 atıyorsa Real Madrid’te ertesi sene cevap verebiliyordu. Bu kez başrolde efsane Şilili Ivan Zamorano vardı, yaptığı hat-trickle. Diğer goller ise sonradan Barcelona’ya geçecek Luis Enrique ve Emilio Amavisca’dan gelmişti. Bernabeu’da intikam soğumadan alınmıştı. O sezon Real Madrid şampiyon olurken bu kez Barcelona ligi 4.sırada bitirdi.
Barcelona:1 Real Madrid:3 (Şampiyonlar Ligi eşleşmeleri/2001-02)
Real Madrid’in uzun yıllar sonra Nou Camp’ta gülmesine neden olmuştu bu eşleşme. Ezeli rakibini deplasmanda bir türlü yenemeyen Real Madrid, ilk maçta Zidane ve McManaman’in golleriyle 2-0 galip ayrılmıştı. Bernabeu’da ise 1-1’lik eşitlik vardı. Real o sezon kupaya uzanmayı başarırken bu eşleşmenin intikamı 9 yıl sonra gelecekti.
Barcelona: 0 Real Madrid:0 2002-03
Futbol olarak hafızalardan silinmeyen bir maç değildi bu. Barcelona’dan Real Madrid’e geçen hain Figo’ya yapılan muameleyle hatırlandı. Tribünlerde Figo forması giydirilmiş şişme bebekler, sahaya atılan domuz kafası ve JB şişeni kim unutabilir ki.

Real Madrid:0 Barcelona:3 2005-06
Florentino Perez’in Real Madrid’e verdiği ‘Galacticos’ imajının sona erdiği gündü belki de. İnanılmaz oynayan ve 2 gol atan Ronaldinho’yu alkışlayan Real Madrid tribünleri çıkmıyor hafızalardan. Diğer gol ise 1 numaralı Real Madrid düşmanı Samuel Eto’o dan gelmişti.
Barcelona: 3 Real Madrid: 3 2006-07
Fabio Capello geldi, Real Madrid tekrar kazanmayı öğrendi. Sezonun özeti böyleydi. Beyaz şimşekler mucizevi bir şampiyonluk alırken Nou Camp’taki maç tam bir düelloydu. Ronaldinho’nun gölgesinden kurtulmak isteyen ve yeni yeni palazlanan Messi, Zamorano’dan bu yana ‘El Clasico’da hat-trick yapan ilk oyuncu olurken Barcelona’yı da mağlubiyetten kurtardı.
Real Madrid: 4 Barcelona: 1 2007-08
Maça çıkarken Barcelonalı futbolcular, şampiyonluğu garantileyen garantileyen ezeli rakibini çıkış tünelinin dibinde dizilerek ayakta alkışlıyordu. Ama bu fark yemekten kurtaramadı Katalanları. Schuster’le şampiyonluğa rahat ulaşan Real Madrid, bu maçta da aynı rahatlıkla skoru aldı. Sezon sonunda da Rijkaard’a doğal olarak yol verildi.

Real Madrid: 2 Barcelona: 6 2008-09
Kimse Guardiola’nın Barcelona’ya böyle muhteşem bir kimlik kazandırabileceğine ihtimal vermiyordu. Evet Rijkaard kurmuştu sistemi ama Pep, sanki eksik parçanı bulmuştu makinenin. Bernabeu müdavimleri 3-0’ı ayakta alkışlamıştı ama 6-2’lik hezimette herkes toprağa bakıyordu. Real Madrid, Higuain’le maçın başında öne geçmişti ancak sonrasında Barça’da gol atmayan kalmadı.
Barcelona: 5 Real Madrid: 0 2010-11
Daha 6-2’nin her dakikası herkesin aklındayken 5-0 çok ağır oldu. Mourinho gelmiş, transferlere devam edilmiş, yani kimse beklemiyordu böyle bir skoru. Bir sezon önce Inter’le bu statta finale kalma sevincini yaşayan Mourinho’ya ağır bir tokat olmuştu. Zaten sonraki maçlarda da Portekizli, bu maçta yaptığı futbol oynama hatasını yinelemedi. Ancak Mourinho’nun iyi niyetli futbolu Barcelona’nın altın zaferlerine bir yenisini daha ekledi.
Real Madrid:1 Barcelona:3 (Şampiyonlar Ligi eşleşmeleri/2010-11)
Tam 9 yıl bekledi Katalanlar bu intikamı almak için. Zaten son yıllarda Real Madrid maçları çok kolay geçiyordu ama geçen sezon Mourinho’nun taktiğine takılmışlardı 2.yarı. Kral Kupası’nı kaybettikten sonra sıra en önemli eşleşmeye gelmişti. Mourinho yine defansifti ilk maçta kendi sahasında olmasına rağmen. Ancak bu kez de Barcelona’nın son yıllardaki hakem şanssızlığı (!) öne çıktı şampiyonlar ligi maçlarındaki. Pepe’nin haksız yere (kişiye göre değişir) atılması düğümü çözdü. Sahneye Messi çıktı. Attığı 2 golle, 9 yıl öncesine götürdü bizi. Nou Camp’taki maç 1-1 bitti. Bu kez turu geçen ve kupaya uzanan Barcelona oldu. Tabi 2.maçta da Higuain’in golünün saçma sapan bir şekilde iptal edilmesini de unutmadık. Mourinho çıldırdı, Real Madrid çıldırdı ama kupayı da Barcelona aldı. Futbol böyle, tarihte sonuca bakar.

Hiç yorum yok: