9 Ağustos 2011 Salı

'Bundesliga'ya Merhaba...



Geçtiğimiz cuma günü ile birlikte, son yılların en gözde liglerinden biri olan Bundesliga start aldı. Özellike son 1-2 sezonda iyi oyuncuların lige gelmesi, ligin evrensel anlamda popülaritesinin artması ve Avrupa'da Bundesliga'dan daha fazla takım olmaya başlaması; Bundesliga'yı son yıllarda en etken kılan nedenlerdi futbolseverler için.

2010-11 sezonunu hatırlayacak olursa; Borussia Dortmund uzun yıllar sonra rahat bir şampiyonluk elde etmiş, Bayern Münih de son haftalardaki performansıyla Şampiyonlar Ligi biletini dolaylı olarak alabilmişti. Alman futbol ekolünün son 10 yıldaki önemli temsilcilerinden Stuttgart, Werder Bremen, Schalke 04 ligi istediği yerde bitiremeyen takımlardı. Ligin en altında St. Pauli ve Eintracht Frankfurt küme düşerken; B. Mönchengladbach play-out oynayarak ligte tutunmayı başarbilmişti.

2011-12 sezonunun başlangıcında Dortmund ve B. Leverkusen direkt olarak Şampiyonlar Ligi'ne giriş yapan takımlar oldular. Geçen sezon küme düşme hattından kıl payı kurtulan Wolfsburg, Shclake 04 gibi takımlar ise kadrolarını güçlendirip, bu sene aynı sorunu yaşamamak için lige start verdiler.

Peki bu senenin en büyük şampiyonluk adayları kimler?

Bu sene, şampiyonluk adayı olarak 3 takım lanse ediliyor Bundesliga'da: Geçen yılın şampiyonu Borussia Dortmund, eski yıllarını mumla arayan Bayern Münih ve kadrosunu geçen seneye göre kısmen koruyan Bayer Leverkusen.

Borussia Dortmund'a bakacak olursak; geçen sene şampiyon olmalarındaki kilit isimlerin başında Nuri Şahin geliyordu. 21 yaşında olmasına rağmen takımın kilit anahtarı olan ve tüm takımı toparlayan Nuri, sene başında yüksek bir meblağ karşılığında Real Madrid'e transfer oldu. Ayrıca Dede, Hajnal, Feulner gibi yaşlanan isimleri de elden çıkaran Dortmund; ilk başta Nuri'nin yerine başka bir Türk asıllı olan oyuncu İlkay Gündoğan'ı transfer etti. Oyun planına bakıldığında Nuri'nin görevini üstlenecek gibi duran İlkay'ın, Nuri gibi takıma direkt olarak etki edebilecek performans sergileyip, sergilemeyeceği de merak konusu! Takıma geçen seneden ek olarak, İlkay ile birlikte Löwe ve Perisiz katılan oyuncular. Kadroyu daha çok genç oyunculardan oluşturan Jurgen Klopp; bu sene en çok Grosskreutz, İlkay ve Kagawa'nın ayağına bakacak gibi duruyor...


Bu sezonun Dortmund ile beraber en güçlü şampiyonluk adayı ise Bayern Münih. Son 10 yılda ligte fazla şampiyonluğu olmasına karşın; son yıllarda zayıf kadrosuyla ve Avrupa'da hiçbir başarı gösterememesiyle gündeme gelen Bavyera ekibi, sezona şampiyonluk parolasıyla girdi. Klose, Kraft, Ottl, Hamit, Mehmet Ekici gibi isimleri elden çıkaran Bayern; direkt olarak ilk 11 oynayacak isimlere yöneldi. Bu doğrultuda Schalke'nin genç kalecisi Neuer, Genoa'nın sağ beki Rafinha, Manchester City'nin defans oyuncusu Jerome Boateng, Energie Cottbus'un forveti Nils Petersen takıma katılan isimler oldu. Teknik direktörlüğe de, geçen sezon Bayer Leverkusen'de beklenmedin performans sergileyen Jupp Heynckes getirildi. Bayern'in bu transferler ve yenilikler ışığında; tekrar şampiyon olup, Avrupa'da bir şeyler yapması gerçekleşecek mi acaba?

Bu iki takımdan sonraki aday ise Bayer Leverkusen; ama onlar geçen seneki kadar iddialı değiller bu koltuk için. Neden mi?


Geçen sene beklenmedik bir performansla ligi ikinci sırada bitiren Bayer Leverkusen'in, kilit oyuncu olarak gördüğü 2-3 isim vardı kadroda. Bunların başında Michael Ballack var, ancak Ballack geçen sezon olduğu gibi yine sakatlıklarla uğraşarak sezona başladı. Artık yaşının da ilerlemesi ve sakatlıkların vücudunda yer edinmesi, Ballack'ı eski performansından uzaklaştırmaya yetiyor. Geçen sene takımın orta sahadaki kilit ismi Arturo Vidal ise Juventus'un yolunu tuttu. Vidal'in takımdan ayrılmasından çok, Leverkusen'in onun yerine sağlam bir transfer yapamaması dikkat edilmesi gereken husus. Ayrıca Marcel Risse, Djakpa ve Sukuta-Pasu gibi genç isimleri de elden çıkartan Leverkusen; saydığımız bütün isimlerin yerine sadece Ömer Toprak ve Andre Schürrle'yi transfer etti. Geçen sene başarıyı yakalayan takımdan 3 kilit ismin ayrılması(Hyypia dahil) ve yerlerine nokta atışlar yapılamaması; Leverkusen'in bu sezon çok da umutlanmamasına neden oluyor. Ama yine de diğer takımlara göre üstün olmaları, onları koltuk zirvesinde tutacak gibi...

Bundesliga'nın bu seneki üç şampiyonluk adayını detaylıca inceledik ve özelliklerini sıraladık. Şimdi Bundesliga'nın yeni sezondaki ilk hafta sonuçlarına ve bu sezon hangi takımların çıkış yakalayıp, hangi takımların düşüş yaşayabileceğini belirterek yazımızı noktalayalım.
Bundesliga 2011-12 | 1. Hafta Sonuçları


Bu sezon çıkış yapmasını beklediğim takımlar: Wolfsburg, Stuttgart, Nurnberg
Bu sezon düşüş yaşamasını beklediğim takımlar: Hamburg, Schalke 04, Köln

İnşallah, biz de tüm futbolseverler olarak güzel bir Bundesliga sezonu geçiririz. Hepinize futbol dolu günler dilerim...

Hiç yorum yok: