9 Nisan 2011 Cumartesi

Meslektaşını avlayanlar


Kariyerinde 100 gole ulaşmak bir golcü için büyük bir onurdur. Aynı şekilde üstün bir performans sergileyen orta saha ve defans oyuncuları için de bu böyledir. Ama bir kaleci için kolayca telaffuz edilmeyecek bir olay. Sao Paulo kalecisi Rogerio Ceni geçen hafta attığı golle bu onura ulaşan ilk file bekçisi oldu. En meşhur yalnız adam yani. 100 golünün 56’sını frikikten atan Brezilyalı, ben bu işte ustayım diyen çoğu kişiye şapka çıkarttıracak bir performans ortaya koydu. Ceni attığı 100 golle top seviyeye-Gökmen Özdenak’ın tabiriyle “Pornografik”:)-çıksa da ondan önce ve hala çok ünlü isimler var, rakip meslektaşını avlayan. İşte bunlardan bazıları;
Jose Luis Chilavert:
Ceni’nin rakamları ortaya çıkana kadar Chilavert, rakip fileleri en fazla havalandıran kaleci olarak biliniyordu. Ceni, tüm bu rekorları sessizce kırıp, birkaç kez hariç Brezilya milli takımının formasını giymezken Chilavert, Paraguay milli takımının kaptanı olarak fazlasıyla göz önündeydi. Milli maçlarda takımının penaltıcısı ve frikikçisiydi. Ancak emekli olduğu 2003 yılına kadar 62 gol atabildi.
Dimitar Ivankov:
Listede en çok gol atan 3.isim yakından tanıdığımız biri. 42 kez rakip fileleri havalandıran Bulgar Ivankov, ilk iki ismin aksine penaltılarla bu sayıya ulaşmış. Bursaspor formasıyla da ara sıra gollerini atan Ivankov, araştırırken öğrendim, sıkı bir Milwall taraftarıymış. Ne alaka dimi:)
Jorge Campos:
Renkli formalarıyla herkesin yakından tanıdığı, çılgın kaleci akımının en renkli isimlerinden Meksikalı Jorge Campos, 2004 yılında sona eren kariyerinde 38 gole imza atmış. Rogerio Ceni gibi gollerinin hepsini kulüp takımında kaydeden Meksikalının 129 kez yeşil formayı giymesine rağmen rakip fileleri bir kez bile havalandırmaması ilginç.

Rene Higuita:
Alın size bir deli. Listedeki ilk isimler duran toplardan gol bulurken Higuita’nın en büyük özelliği slalom goller atmaktı. Kendi yarı sahasından aldığı toplarla rakipleri bir bir çalımlayıp gol atmayı çok seven Kolombiyalı, yeşil sahaların gördüğü en renkli simalardan biriydi. Her ne kadar biz onu meşhur “Akrep Vuruşu”yla tanısak da Higuita, 38 kez ağları havalandırmayı başarmış.
Hans-Jorg Butt:
Sırada şu an Bayern Münih kalesini koruyan Hans-Jorg Butt var. 32 kez fileleri havalandıran 36 yaşındaki Alman kaleciyi biz daha çok Bayer Leverkusen formasıyla hatırlıyoruz. Hatta öyle bir hatırlıyoruz ki, 2004 yılında Schalke’ye attığı golden sonra kaleye dönmekte gecikince çabuk santra yapan rakip onu gafil avlamıştı. Butt’un listedeki diğer isimlere göre en büyük farkı bu gaflette yatıyor.
Peter Schmeichel:
Kalecilik mesleğiyle ilgili bir yazı olur da dev Danimarkalı abimiz girmez mi? Onu gollerinden çok maç kurtaran hareketleriyle hatırlasak da Schmeichel’ın kariyerinde 13 golü var. Bunlarda öyle sıradan goller değil. Son dakikalarda takımı mağlupken yada maç berabereyken duran toplarda rakip kaleye giderek atılan goller. Her hareketiyle bu da ona yakışıyor be usta.
Benim liste budur arkadaşlar. Birkaç isim daha eklenebilir belki ama ben en popülerlerini yazmak istedim. Hepsi birer figür olan bu isimler, futbolu neden bu kadar çok sevdiğimizin kanıtları arasında yer alıyorlar.

Hiç yorum yok: