29 Eylül 2011 Perşembe

Güzel ve Çirkin/Stoke:2 BJK:1


Hayatımda Stoke kadar pislik bir takım görmedim. Anti futbol oynadıklarını hep biliyor, izliyorduk ama böylesini görmedim arkadaş. O yüzden Beşiktaş'a söylenecek hiçbir şey yok bana göre. Ellerinden geleni yaptılar. Takım olarak böyle iğrenç futbol oynayan bir takıma karşı yapılabilecek her şeyi yaptılar. O yüzden sağlık olsun diyorum. Sezon başından bu yana en iyi futbolunu oynadı Beşiktaş. Rakibinin teknik eksikliği barizdi ama fizik olarak 2 katı bir takım vardı karşısında. Siyah beyazlılar maç boyu disiplini elden bırakmadı. Quaresma bile geldiğinden bu yana belki de egosunu en çok törpülediği maçı oynadı. Bir tek Simao sırıttı benim gözümde. Onun da yapacağı bir şey yok, çok ufak tefek çünkü. Oz'da ki gibi hapishanede itilip kakılan yeni yetme gibiydi. Her pozisyonda tokat yedi. Aslında maç boyunca sahada dayak yemeyen Beşiktaşlı yok gibiydi. Soyunma odasında birbirlerine çürüklerini göstermişlerdir herhalde. O kadar sert oynayan bir Stoke vardı.

"Damned United" filminde de gördüğümüz gibi Don Revie'nin kenarda Billy Bremner'ın saha içinde önderlik ettiği (pisliğin kralını yapıyorlardı) Leeds United'a benziyorlardı. Her pozisyonda tekme yemeyen yoktu. Duran toplarda kafalar eziliyordu. Maçın hakemi de zayıf kaldı bana göre. Pullis'in kenardan, İngiliz futbolcuların saha içinden yaptığı tahriklere kapıldı çoğu zaman. Mesela penaltı pozisyonunu çok kolay çaldı. Sivok'un hareketine kadar 2 faul var Beşiktaşlı oyunculara yapılan. Onlara çalmadı, Sivok'un ufak hareketini ağır cezalandırdı. 2-1'den sonra ise beklediğimden daha iyi baskı kurdu Beşiktaş ama havadan oynama gafletinde bulundu. Elinizde Jan Koller yoksa Stoke savunmasının arasında şansınız yok. Yerden zorlasalar Edu'nun pozisyonunda olduğu gibi tehlike sayısı artabilirdi.

Bu arada Beşiktaş'ın en ilerisinde ki Brezilyalıya da ayrı parantez açmak lazım. Maçın müthiş (!) spikeri Emre Tilev çok salladı Edu'ya ama bence çok iyi oynadı. İleride ki tek forvet ne yapması gerekiyorsa becerisi kadar onu yaptı Brezilyalı. Güçlü fiziğiyle maç boyunca ezilmedi Stoke savunması karşısında. Hatta son dakikada ki pozisyonu gole çevirebilse belki de maçın yıldızı olacaktı. Bu ülkede Nobre'nin mücadele gücünü yıllarca öve öve bitiremedik ama Edu, bu işi çok rahat yapıyor ve pozisyon denk geldiğinde de çerçeveyi bulabiliyor. O yüzden alışma dönemini çabuk atlatırsa Beşiktaş'ın hücum hattında çok iyi bir alternatif olacak. Sözün özü başta da söylediğim gibi Beşiktaş'ı beğendim. Bu oyun anlayışında keyif veren ve sonuca giden bir Beşiktaş izleyeceğimiz kesin gibi. Böyle oynayıp kaybetse de hiçbir siyah beyazlı taraftar üzülmez diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok: