21 Ekim 2011 Cuma

Aynı Hikaye/D.Kiev:1 Beşiktaş:0


90+4'te golü yiyorsun, üzülmen gerekir değil mi? Üzülmüyorsun. 20.dakikada yesek de üzülmeyecektim, bu dakikada yediğimiz için de üzülmeyeceğim. Sahadaki futbol hakkında daha fazla bir şeyler karalamaya gerek yok. Eğer ortalama bir takımsan oyunun iki yanından da bazı şeyleri iyi yapman gerek. Savunma ve hücumdan bahsediyorum. Mesela savunma iyi olur, hücumun vasat, yine de bir noktaya gelirsin. Ya da tam tersi. İkisini de iyi yaparsan Barcelona, Real Madrid, Manchester United vs. olursun. Onlarda ki aksaklık daha nüanslarda saklıdır zaten. Böyle bir kulüp değilsen belli şeyleri iyi yapmak zorundasın. Beşiktaş'a baktığımda koca bir hiç görüyorum. Bu takım şunu iyi yapıyor diyemiyorsun.

Mesela Lucescu'nun ilk geldiği sezon savunmayı çok iyi yapıp, hücumu idare eden bir Beşiktaş vardı. 2.sezonun ilk yarısında ikisini de iyi yapan bir takımdı Beşiktaş. Sonrasında yine çok kalabalık kadronun doğal sonucu 2 sene rezil bir Beşiktaş izlemiştik. Tigana'yla başlayan dönemde ise Beşiktaş da savunma başarısı ufak ufak oluşmaya başlamıştı. Ertuğrul Sağlam da bu daha da belirginleşti. Mustafa Denizli ile gelen şampiyonlukta bu olgu tavan yaptı. Beşiktaş o sezon hücum gücüyle şampiyon olmadı. Savunma ve orta sahanın müthiş yardımlaşmasıyla hedefe ulaştı.

Şimdi ki takıma baktığınızda bir tane olumlu taraf yok. Savunma oyuncuları bireysel olarak kaliteli ama orta sahayla bütünleşmesi yok. Orta saha oyuncuları bu ligin üstünde ne arkaya ne öne faydası var. Hücum oyuncuları da aynı şekilde bu ligin üstünde ama bazısı kendine oynuyor, bazısı yeteri kadar top alamıyor yine aynı sorun, kopukluk var. Ömer Üründül'ün klasik lafı "bloklar arası bağlantı yok" Beşiktaş'a tam uygun bu sezon.

Geçen sezonun devre arasından itibaren transfer olan her oyuncu Beşiktaş'ın borcu gibi kadroda kabarmaya neden oldu. İsimlerin profili o kadar yüksek ki oynatmasan büyük sıkıntı. Rotasyonun kurbanları geçen sezonun en faydalı ismi Hilbert ile geldiği günden bu yana en fazla 3 maç kötü oynayan Fabian Ernst oldu. Bu oyuncuları kesince uçuşa mı geçti Beşiktaş, hayır. Fernandes'i oynatmasan Q7 ve Simao arıza çıkaracak belli. Kadronun kalabalık olması şu an Beşiktaş'ın en büyük derdi.

İsimlere göre 11 yapmaya çalışırsan ideal dizilişini bulamazsın. Bazı oyuncular gidecek ve kenarda arıza çıkarmayacak tipler olacak ki huzur gelsin. Her zaman söylediğim yerli iskelet mutlaka oluşturulacak. Yapılası gerekenler listesi uzar gider. Öncelik bu takımın bazı şeyleri düzgün yapmaya başlamasında. Bunun için de üst düzey bir teknik direktör olmaya gerek yok. Sadece biraz cesaret lazım. İyi insan Carvalhal bunu yapabilir mi? İşte bu çoook büyük bir soru işareti.

Hiç yorum yok: