31 Mart 2013 Pazar

Real Madrid Analizi 1 - Xabi Alonso

Henüz 3 hafta önce 55. dakikada eleniyordu Real Madrid Old Trafford çimlerinde. Sir Alex Ferguson maç sonunda Jose Mourinho'nun da kabul ettiği gibi "iyi olan tarafın" antrenörüydü. O ana kadar sahanın değil ama oyunun ve skorun mutlak hakimi Manchester United idi, maç öncesi konuşulanlar sahaya büyük oranda yansımış Kırmızılılar, İspanyolları formalarındaki siyaha gömmüştü. Sonrası malumunuz.. Çarşamba gününe kadar benim o gece dikkatimi çeken bugün ise üzerinde düşünmeye iten bir sistemi okuyacaksınız; Ferguson'un Real Madrid'i durdurma reçetesini...

1) ALONSO'YA BASKI

İstatistikler mini etek gibidir der bir futbol atasözü  "size görmek istediğiniz yeri göstermez".. Sanırım Real Madrid'in karalama kağıdı Ronaldo'dan ibaret. Peki ondan sonra ?

Xavi Alonso takımın en çok isabetli pas atan oyuncusu, Real Madrid'in set oyunlarındaki en önemli pas merkezi. Bu gerçeğin Ferguson'da farkında olacak ki maç boyunca forvet oyuncuları Welbeck ve Van Persie ile marke etti İspanyol yıldızı. Pas kanallarını kapattılar, topla buluşmasını engellediler, buluştuğunda ileri oynatmadılar kısacası hücumda Real Madrid'i Alonso'suz bıraktılar.

Maç boyunca 45 isabetli pas atabilen Xabi Alonso, Nani'nin kırmızı kart gördüğü 56.dakikaya kadar sadece 5 isabetli pas atabilmiş bunların sadece 2si hücum pası olmuştu. Nasıl mı ?


Real Madrid Analizi - Xabi Alonso ile dm_515a11b9b0ab7

Ferguson'un stratejisi basitti. Real Madrid'in görece üstün oynayacağını kabul ederek; topun kontrolünü onlara teslim edip kaleye yaklaştırmamayı hedefledi. Ronaldo, Mesut, Di Maria son 30 metrede dünyanın en önemli hücum hattı olabilir. Ya top oraya taşınamaz ise.. İşte Manchester United bunu yaptı. Ramos, Varane ve Khedira'ya istedikleri kadar topla oynama şansı verdi, dakikalarca pas yaptı bu üçlü ama bir türlü topu rakip ceza sahasına taşıyamadılar. Top gelmeyince, Mesut ve Di Maria savunmalarının önüne pas yapmak, oyun merkezini öne taşımak için gelip Fergosun'un tuzağına düştüler. İlk yarı bittiğinde dünyanın en önemli iki oyuncusundan biri uzaylı Ronaldo sadece 9 kez topla buluşabilmiş 1 kez pozisyona girebilmişti.


3 yorum:

Celal Abbas dedi ki...

Morunhioda bu durumun farkındadır ve bunun için bir planı daha vardır artık.

Galatasaray real madridle başabaş korakor oynayabilir ,yapabilirde bunu. Galatasarayın oyununda tek problem rakibe hızlı kontra atak yapamaması. yavaş çıktığı için yada kötü kontra yaptığı için rakibi cezalandıramıyor ,rakip risk aldığı bölümlerde rakibi cezalandıramayan galatasaray faturayı kendisine kesilmiş olarak bulacağı bir maça çıkıyor.

Ben maçın diğer dinamiklerinin yanında asıl sonucu belirleyen dinamiğin bu olacağını düşünüyorum.
-rakibi cezalandırmazsanız cezalandırılırsınız.
-fazla geriye gömülme bu sefer şans yanında olmayabilir.

Adsız dedi ki...

GS, Madrid karşısında hangi formatta, nasıl oynamalı?
Güzel bir maç analizi için:
http://anewkidontheblog.wordpress.com/

Celal Abbas dedi ki...

Bu arada şunuda ekleyeyim. manchester yine bir Şampiyonlar liginde van gaalli bayernle çeyrek yada yarı final maçında sahalarında old traffordda karşılaşmışlardı. tıpkı real maçında olduğu gibi 10 kişi kalınca bayernde tıpkı real gibi 10 kişi kalan manchesterı domine edip manchesterı çaresiz bırakmıştı.

Alex fergusonun takımı 10 kişi kalıncaki maç hazırlığı her iki maçtada berbattı. resmen 10 kişi kalınca çaresizleri oynadılar bu kadrda olmamalıydı hele siz manchester iseniz. bu kadar çözümsüz olmamalıydınız.