5 Mart 2013 Salı

Erken mi Final ? Manchester United - Real Madrid

Tarih net: Manchester United ile Real Madrid daha önce hiç Şampiyonlar Ligi Finalinde karşılaşmamışlar. Bu yüzden eşleşmeye erken final demek kalan 14 takıma haksızlık olur...

Jose Mourinho 2011 baharında Barcelona'ya karşı 3 önemli maçı da kazanamayınca faturayı orta saha oyuncularına kesmişti. Xabi Alonso - Khedira ikilisin top kullanma becerisini yetersiz bulmuş olacak ki o yaz Nuri Şahin'i  bir sene sonra da Luka Modric'i transfer etti. Hedef daha akıcı bir oyunun orta sahadan başlaması ve kapılan topların daha iyi servis edilmesiydi. Sonuç ise onlarca transfere rağmen oynayan Ayhan Akman - Selçuk Şahin'in kaderinden farklı olmadı. Portekizli her önemli maçta hala Alonso-Khedira ikilisini yazıyor tahtaya. Çünkü Mourinho, Barcelona'yı yenmek için diğer tüm takımların panzehiri olan sistemden vazgeçmemesi gerektiğini çözdü. Ronaldo'lu hücum hattı başa baş mücadele edebildikleri tüm takımlara karşı gol bulabilirdi pekala. Yani Alonsolu Khediralı savunma altılısı tutabilirse, en öndeki 4 adam Real'e kupalar getirebilirdi. Zaten Mou'nun Maicon vb hücumcu sağ beklerden vazgeçmesi ve transferin son günü kadroya Essien'i katması bu aydınlanmaya denk gelir.

Mourinho'nun tercihi piyadeler, okçular değil...

Sir Alex ise 20 küsür yıllık ManU kariyerinde 5. farklı takımını kuruyor. İlk 4 takımda savunma -orta saha tercihleri hep benzer oldu. Mourinho'nun aksine Ferguson orta saha değil hücumdaki yapıyı değiştiriyor. Cantona ile başladığı, Yorke-Cole ikilisine döndüğü, Nistelrooy ile devam edip, Tevez-Rooney-Ronaldo'ya emanet ettiği ileri uç hattı şimdi Van Persie-Rooney'de. İskoç'un uzmanlık alanı olan 4-2-4 formasyonu Ronaldo ve Tevez'in aynı anda ayrılmasıyla bocalamış Young ve Valencia hamleleri yaraya merhem olamamıştı. Nihayet Persie ve Kagawa, Rooney-Welbeck ikilisi ile partner olunca hücumda statik dizilişi olmayan ama savunmada en müsait ikilinin orta saha kanatlarına döndüğü 4-2-4 yeniden şekillenmiş oldu. Kadronun yaşını da dikkate alırsak, Sir Alex 3-4 yıl ligi ve Avrupa'yı sürklase edecek yapıyı yeniden oluşturdu. 

Van Persi ne mi demek ?
City manajeri Mancini " ManU'ya değil bize gelseydi şimdi biz farklı liderdik"

Bugünkü maç ise savunma oyuncularının ellerinde. Şu bir gerçek, dünyada savunma oyuncularının defansif yetenekleri gün be gün azalmakta. 10 yıl önceki döndürmeyen, vurdurmayan stoperlerin yerini ayağı düzgün, hücuma çıkabilen isimler alınca daha fazla bireysel hata sonucu oluşan gol izliyoruz. Barnebau'da oynanan maçta da hem Madrid hem de United savunmaları pozisyon ikramında yarışmışlardı.

Saat 23:45'te turu geçen isim Mourinho olursa Sir Alex gelecek yıl için sistemi değiştirmeden kadroya 1-2 ekleme yapacaktır ama tam tersi sonuçta Mou'nın Madrid'deki günlerinin sonu gelebilir. Şampiyonluk yarışı bu kadar erken bitmişken Madrid yönetimi sezon sonunu bile beklemeyebilir. Sizce Mou Nuri ve Modric için harcadığı zamana yanmalı mı ?

Hiç yorum yok: