6 Aralık 2011 Salı

Brezilya'da Futbol Değişiyor


Brezilya ligi çok yumuşak. Brezilya liginde oynamak çok kolay. Orada çok kolay gol atılıyor abi cümleleri artık klişe oldu. Son 1-2 sezonda olsa nazar boncuğu derdim ama 2006'dan bu yana müthiş bir gol kısırlığı ya da ligin sertleşmesi durumu var Brezilya'da. Hafta sonu inanılmaz bir final yaşandı. Corinthians son haftaya Vasco Da Gama'nın 2 puan önünde girdi. Biri Paulista derbisinde Palmerias ile diğeri de Clássico dos Milhões-Milyonların Derbisi-nde Flamengo ile karşılaştı. 2 maçta da ezeli rakipleri izin vermedi şampiyonluk adaylarının kazanmasına ve karşılaşmalar berabere bitince şampiyon Corinthians oldu. Puan durumuna bakınca dikkatimi çekti gol sayıları.

38 maçta 58 gol atmış şampiyon. 2. sırada ki Vasco'nun 57 golü var. En fazla atan takım ise 60 golle 3.sırada ki Fluminense. 38 maçlık periyotta inanılmaz düşük bir rakam bu. Hiç bir takım, maç başına 2 ortalamayı tutturamamış. Hemen bundan önceki yıllara baktım. 2005'te en son yine Corinthians'ın şampiyonluğunda 87 gol atılmış. Ama o sezon oynanan maç sayısı 42. Ondan önceki sezon Santos'un 103 gollü şampiyonluğu var ama o sezon ki hafta sayısı 46. Aslında uzun dönemdir salladığımız Brezilya liginin o kadar da kolay olmadığını görüyoruz. Geçen sezon şampiyon olan Fluminense 62, ondan önce Flamengo 58 gol atmış. Sao Paulo, 2005'te Corintians'ın şampiyonluğundan sonra 3 sene üst üste şampiyon olmuş. O sezonlarda ise en yüksek gol sayısı 66 olmuş Sao Paulo'nun.

Rakamlar her şeyi anlatıyor. Yere göğe sığdırılamayan La Liga'da Real Madrid 2 sezon üst üste 102 gol atıyor. İngiltere'de de durum çok farklı değil. Kısır lig denilen İtalya bile son dönemde sınırlarını zorlamış. İstikrarlı bir şekilde iğrençliğini sürdüren tek lig Fransa. Ama Brezilya'nın gol sayılarında ki azalma gerçekten çok dikkat çekici. Bu şekilde mi devam edecek yoksa bu oran artacak mı, cevabını önümüzdeki yıllar gösterecek ama sambacıların ligi artık kolay, basit ve her vurduğunu gol olduğu bir yer değil. Tekniğin yanında sertliğin de, mücadelenin de üst düzeye çıktığını görüyoruz. Bu da aslında Avrupa'ya gelecek olan yeni nesil Brezilyalılar için güzel bir gelişme. Zira Avrupa'ya uyum sağlayabilecek mi diye düşünen teknik patronlar için de.

Hiç yorum yok: