29 Mayıs 2012 Salı

Euro 2012'ye ramak kala - FRANSA

Herhalde ülke futbolumuzda son 20 yılın en çok kullanılan terimidir " 10 numara ". Dillerimizde Oğuz Çetin ile yavaş yavaş yer edinen, Sergen Yalçın ile daha da bir anlam kazanan, Georghe Hagi sayesinde Nirvana'ya ulaşan terim, yıllar yılı nice oyuncuları sırtına geçirdiği numaraya bakmaksızın tabi caizse " yedi ". Galatasaray Hagi'nin sahalara veda ettiği 2001 senesinden 2011'e kadar malum " 10 numara " aradı durdu. Bu arayışın taraftar bünyesinde karşılığı lise sıralarında bıraktıkları " platonik aşk " kıvamında ortaya çıktı. Felipe, İlic, Lincoln, Elano, Misimovic hep aslında sadece bir sırt numarası olan ama bizlerin ona tüm futbol günahlarını yüklediğimiz " 10 numara " uğruna hem sırtlarda taşında hem de kovularak gönderildi.

Galatasaray'da romatizma ağrısı kıvamına gelen 10 numara sendromu Avrupa'nın başka bir ülkesinin Milli Takımında kalp spazmı noktasında. 2 senede bir yokluyor. Zinedine Zidane futbol kariyeri sonrası adını Fransa ve Dünya tarihine altın harfler ile yazdırdı. 1 Dünya Kupası, 1 Avrupa Şampiyonası Şampiyonluğu ve 1 de Dünya Kupası Finali miras bıraktı Fransızlara.Fakat Zizou tıpkı torunlarına hem para hem borç bırakan dedeler gibi  başarılarının ve kupaların yanında bir " kalp ağrısı " bıraktı. 2006 Almanya'da final maçında kırmızı kart görüp emekli olduğu günden bu yana hep bir Zidane aradı Fransızlar. Önceleri Gourcuff'un sırtına verildi o lanetli rakam, ardından Valbuena okkanın altına gitti, bir dönem Nasri'ye penisilin muamelesi yapıldı ama hiçbir tedavi kalp ağrısını dindirmeye yetmedi. Aksine her arayış, her deneme hastalığı daha da derinleştirdi. 2006 yılından 2010 yılına kadar geçen süre Fransa futbolunun kayıp yılları olarak hatırlanacak.


1998'de başlayan 10 numara arayışı Blanc'ın resmi kadroyu açıklaması ile sona erdi. Gourcuff 2012 Polonya kadrosunda yok. Zaten 19 maçlık yenilmezlik serisini elde ederken vazgeçmişlerdi ama resmen bugün bitti Zizou'ya varis bulma çabası.

Fransa'nın 2012 kadrosu şampiyonluklar yaşadığı milenyum başlarına göre ihtişamını kaybetmiş olsa da Ribery, Benzema, Samir Nasri, Malouda gibi yıldızlara sahip. Her ne kadar düşüldüğü noktalara gelemese de Hugo Lloris kalede rakipsiz. Savunma'nın solunda Evra, şampiyonluğu Clichy'e kaptırmasına rağmen önde. Blanc'ın en çok eleştirildiği konu Polonya'ya sadece 3 stoper götürmesi. Mexes, Adil Rami ve Koscielny arasında muhtemel 2li Valencia'da gösterdiği performans ile Adil Rami ve Milan'da sezonun ikinci bölümünde düzenli forma şansı bulan kadronun en tecrübelilerinden Mexes. Savunmanın sağ kanadı için iki Fransa Ligi oyuncusu Reveillere ve Debuchy eşit şsnstalar. Lyonlu tecrübesi ile biraz ağır bassa da Blanc karar vermekte zorlanacaktır.

Orta Sahada Fransız futbolunun yeni Makalele'si M'Vila , futbolunu gün be gün büyüten Samir Nasri, artık finallerin loser'ı (kaybeden) haline gelen Franck Ribery yeri garanti isimler. Laurent Blanc'ın muhtemel dizilişi geriye kalan oyuncuların belirlenmesinde hayati rol oynayacak. Soru şu ? Karim Benzema Mourinho tarafından değerlendirildiği gibi 4'lü hücum parçasının içerisinde sürekli alan değiştirerek mi oynayacak yoksa rakip ceza sahası etrafında yalnız bırakıldığı ve takımın tüm gol yükünü üstlenmesi istenen bir düzende mi kullanılacak. Real Madrid tecrübesi gösterdi ki Benzema yanında gol yeteneklisi biri ile oynayınca performansı artıyor çünkü komple diye tabir edilebilecek bir adam. Rooney izlenimi var Fransızda.
Bu açıdan bence şampiyon ve gol kralı Giroud en önde arkasında Ribery,Nasri ve Benzema üçlüsünün kurulması. Böylelikle Newcastle'da çok iyi bir sezon geçiren Cabaye'de M'Vila'nın yanında topu yönlendirme görevini üstlenebilir. Bu görüşümün muhalifi ise Benzema ve Giroud dışında kadroda başka forvet olmaması; Blanc'ın kenarda oyunun gidişatına göre Giroud'u yanında tutma ihtimali de hayli güçlü. Jeremy Menez ise Giroud yerine en güçlü aday olarak karşımıza çıkıyor.

Önce Platini ardından Zidane ile başarıyı yakalamış Fransa bu sefer bir 10 numarası ya da 10 numara adayı olmadan sahaya çıkacak. Orta saha ve hücum hattı kabul edilebilir ölçüde olan Fransa için en büyük savunma işareti. Blanc'ın takımı benzer güçteki rakiplere karşı kalesini gole kapatmakta zorlanacaktır.
Tahmin ; Rooney'siz İngiltere önünde grubu lider bitireceklerini düşünüyorum. Çeyrek Finalde muhtemel rakipleri olan İtalya karşısında tur ortada. 

1 yorum:

el lanzador dedi ki...

Alou Diarra rahatlıkla stoperde oynayabilecek bir isim. Stoper sorunu olmaz gibi. Debuchy, Réveillère'in önünde. Benzema'nın oynayacağı, Giroud'nun yedek kalacağı da kesin gibi. O kadar kanat futbolcusunu öylesine almamışlardır herhalde.