18 Mayıs 2012 Cuma

Euro 2012'ye Ramak Kala - İngiltere

Euro 2012'ye sayılı günler kala katılımcı takımların değerlendirmelerine nihayet başlıyorum. Kulaklarımda İtalya Bisiklet Turu var iken klavyem ilk İngiltere Milli Takımını tuşlayacak.
40 yıllık kupa hasretini Fabio Capello da dindiremedi İngilizlerin. Dünya Kupasında yaşanan hayal kırıklığının ardından başarılı bir eleme turu geçirse bile geçtiğimiz kış aylarında iç çekişmelerde can verdi İtalyan teknik adam. Son yıllarda o kadar çalkantılı geçiyor ki Britanya adasında ne teknik adamlar ne oyuncular ne de taraftarlar tam olarak turnuva motivasyonlarını sağlayamıyorlar. Dünya üzerinde kaptanlık şiltesinin hala en değerli olduğu ülke İngiltere. Öyle ki son 10 yılın en başarılı 4-5 savunma oyuncusundan ikisi olan Rio Ferdinand ile John Terry'nin arasına bile bu konu girdi.
Capello sonrası Euro 2012 öncesi İngiliz Futbol Federasyonu uzun süren kararsızlığın ardından kendi deyimi ile " şaşırtıcı olmayan ve beklenen " bir karar ile Roy Hodgson'ı takımın başına getirdi.
Uzun yıllardır kadroda yazılan isimler ile hiç mi hiç bağdaşmayan saha sonuçları ile tanınan İngilizler için kadroda süprizlerin olması kaçınılmazdı keza takımın büyük çoğunluğu Euro 2004'den beri hiç değişmedi. Portekizde oynadıkları Hırvatistan maçı kadrosunu şöyleydi :
 David James - Neville - Terry - Campell - Cole - Beckham - Scholes - Lampard - Gerrard - Rooney -Owen.
Görüldüğü üzere sadece 3 yeni oyuncu var hücum hattında. Neville - Johnson, Campell - Cahill, James - Hart değişiklikleri taktir edersiniz İngilizlerin yaşadığı ofansif sıkıntılarına tuz basabilir ne de merhem olabilir. Beckham sonrası sağ kanat bölgesinde oyunu daha çok açık alanlarda oynamayı seven, hızlı ve adam eksiltme yeteneği olan Aaron Lennon ve Theo Walcott gibi oyuncular kullanılmaya başlandı. Fakat hücum hattında Rooney'in yanına - arkasına - önüne bir türlü bulunamayan partner belki de en güçlü oldukları yer olan orta saha verimliliklerini sıfıra indirgiyor. Capello orta sahada yaşanılan problemleri Lampard - Gerrard ikilisinin arkasına Gareth Barry'i monte ederek çözmeye çalışmıştı ( Buradaki amaç, her iki oyuncununda kulüp takımlarında benzer yardımcılar ile oynuyor olmaları nedeniyle savunma açısından rahatlatmak olabilir ) Ne yazık ki Barry takviyesi saha içinde oyun merkezinin daha da geri taşınmasına neden olmuş ve Dünya Kupası hayal kırıklığının başlıca sebebi olarak görülmüştü.


Capello'nun aksine Hodgson hücum opsiyonları konusunda biraz daha eli güçlü. Artık Alexleşme yolunda attığı adımlar ile Ferguson'u bile zor durumda bırakan Rooney ( ki Ferguson O'nu zaman zaman orta saha 2lisinde değerlendirdi ) bu yıl kendine ilk kez bir İngiliz partner buldu United'ta. Danny Welbeck her ne kadar uluslararası arenada tecrübesiz olmakla eleştirilse de Rooney ile oynama alışkanlığına sahip olması nedeniyle Milli Takım 11ine hemen göz kırpıyor. Çünkü kulüp United'tan da gördüğümüz üzere hem Rooney onunla oynadığı dakikalarda hem daha rahat pozisyon seçiyor hem de Welbeck  kafa toplarında ve araya atılan paslar ile etkili olabildiği için takıma büyük bir çeşitlilik kazandırıyor. Bence Hodgson'un forvet tercihleri Rooney - Welbeck olacaktır. Bunun yanında Rooney ilk iki maçta cezalı olduğu için forma giyemeyecek.
Orta sahada ise Lampard ya da Gerrard'dan ikisi de saha olacak gibi, Hogdson Walcott'u da sağ kanatta kullanacağına göre tek bir boş kontenjan var. Ben Capello'nun aksine Hogdson'un Barry yada Parker değil Ashley Young tercihini yapacaktır. Bu sayede hücum hattında birbirini tanıyan oyuncu sayısını da arttırmak büyük bir ortak akıl yaratabilir İngilizler için.
Yıllardır başarısızlığın hayal kırıklığı olacağı bir sistemde mücadele etti İngilizler. Bu kez başlarında hayatının fırsatını yakalamış bir hocaları olacak. Roy Hodgson önceki meslektaşlarına oranla işler kötü gittiğinde daha radikal kararlar alabilir. Bu muhtemel esneklik belki de İngilizlerin ihtiyacı olan en büyük değişim çünkü orta sahada enlemesine top çevirip en önemli gol şansları korner, uzaktan şut ve karambol denemeleri olan bir takımdan fazlası olmalılar Ukrayna - Polonya'da başarılı olmaları için.
Turnuva tahminim : Rooney olmadan Fransa'nın ardından 2. olmaları ve Çeyrek finalde İspanya ile eşleşmeleri halinde orada eleneceklerini düşünüyorum.

 İngiltere Milli Takımının Euro 2012 kadrosu :
Goalkeepers: Joe Hart (Manchester City FC), Robert Green (West Ham United FC), John Ruddy (Norwich City FC).
Defenders: Leighton Baines (Everton FC), Gary Cahill (Chelsea FC), Ashley Cole (Chelsea FC), Glen Johnson (Liverpool FC), Phil Jones (Manchester United FC), Joleon Lescott (Manchester City FC), John Terry (Chelsea FC).
Midfielders: Gareth Barry (Manchester City FC), Stewart Downing (Liverpool FC), Steven Gerrard (Liverpool FC), Frank Lampard (Chelsea FC), James Milner (Manchester City FC), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal FC), Scott Parker (Tottenham Hotspur FC), Theo Walcott (Arsenal FC), Ashley Young (Manchester United FC). 
Forwards: Andy Carroll (Liverpool FC), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur FC), Wayne Rooney (Manchester United FC)*, Daniel Welbeck (Manchester United FC).

Hiç yorum yok: