29 Nisan 2012 Pazar

Hakem Enflasyonu - Bank Asya 1. Lig

Bank Asya 1. Lig'de sezon sonu yaklaştıkça peşi sıra Süper Lig'e yükselmek adına önemli maçlar oynanmakta. Bugün ( 29.04.2012 ) oynanan maçlar arasında gezinirken dikkatime çarpan bir durum beni bu yazıyı yazmaya itti. Malumunuz yıllardır yetenekli genç hakem yetiştirememekten şikayetçiyiz. Uğur Meleke bile hafta arasında Cüneyt Çakır'ın yönettiği Barcelona - Chelsea  maçınından sonra " Keşke, Fırat Aydınus'a daha erken FİFA kokartı verebilseydik, O da buralara gelebilirdi. " diye yazdı. Hem fikiriz ki Aydınus trenini kaçırdık; peki ya yeni Aydınusların treni ne alemde ?

Bilgiç liglerimizin genç hakemlerinden.
MHK sağ olsun sezon başında Play-off kararı alınırken hiç düşünüp iki kelam etmediği için bu dönemde elinde olan düzenli Süper Lig hakemlerini ne yapacağını şaşırdı. Fırat Aydınus, Kamil Abitoğlu, Suat Arslanboğa, Deniz Çoban, Yunus Yıldırım haftalardır Bank Asya 1. Lig'de maç yönetiyorlar. Hatta Deniz Çoban bu hafta 2.Lig'de oynanacak 1461 Trabzonspor - Bandırmaspor maçına atandı. Bank Asya 1. Ligin'de düdük çalan isimler ise 2. ve 3. Liglere hatta Amatör Küme Yükselme gruplarında maç yönetmek zorundalar. Daha alt kategoride olanlar ise hafta sonlarını evlerinde maç izleyerek geçiriyorlar. Bu hakem atamalarına kenardan bakıldığında durum memnun edici gözükebilir, keza Süper Lig ve Avrupa Kupaları tecrübesi yaşamış hakemlerin Bank Asya 1. Lig'de yaşanan rekabeti daha adaletli hale getirebilir. Fakat bu atamalara kuş bakışı bakarsak neden zamanında Aydınus trenini kaçırdığını anlayabiliyoruz. MHK Süper Lig hakemlerini Bank Asya 1. Ligde görevlendirerek Bank Asya 1.Ligin hakemlik sistemi açısından önemini 0' (sıfır ) a indiriyor. Daha alt kategorilerde nispeten dikkat çeken hakemleri Süper Lig'e hazırlamak için en güzel zemin değil mi Bank Asya 1. Lig ? Bu yönden hakemlerin fizik kalitelerini, yabancı oyuncular ile diyalogları için ilk test yeri özelliği taşımasına rağmen MHK hala yaşları ilerlemiş ve hakemlik mesleğinde gelecekleri olmayan ve ( lütfen kusura bakmasınlar - bu işi çoğu para için yapan ) hakemleri Bank Asya 1. Lig'de görevlendiriyor. Yoksa ülkemizin en umut vaat eden hakemi Kutluhan Bilgiç ile Aytekin Durmaz'ın benzer sayıda maç almalarının açıklaması ne olabilir. Aytekin Durmaz ve türevlerinin Türk Futboluna verecek neyi kalmış olabilir ki.

Türk Futbolunun çoğu bölgesinde olmadığı gibi Merkez Hakem Kurulunda'da bir sistemimiz maalesef yok. Fırat Aydınus geçtiğimiz senelerde yaşadığı sallantıyı seneye de yaşarsa Cüneyt Çakır'ın yanına aday bir ismimiz var mı ? Benim yok.. Bülent Yıldırım mı ? Hadi canım güldürmeyin beni..

Hiç yorum yok: