22 Mayıs 2011 Pazar

Deportivo düştü, Ronaldo 40'ı buldu


Evet bitti. Olaylı El Clasicoları, son hafta düşme potasındaki heyecanı, Barcelona'nın beklenen şampiyonluğu, Ronaldo'nun 40 golü. Şampiyonluk yarışındaki çekişmenin son haftaya kadar sürmemesi dışında dolu dolu bir La Liga'yı geride bıraktık. Son günde ise iki inanılmaz olay yaşandı. Öncelikle Deportivo'nun 2.lige düşmesi benim için tam bir şok oldu. Bir hafta önce hemşehrisi Levante'yi uzun süre eksik olmasına rağmen mağlup edemeyen (!) Valencia, Riazor gibi bir cehennemde Deportivo'yu 2-0 mağlup ederek bir alt lige uğurladı. Ülkemizde bazı şeylere hala düzelmiyor diyoruz ama Akdeniz ülkeleri için genelde olan bu. O yüzden arada bir Premier Ligin örnek gösterilmesini bir türlü anlamıyorum. Biz Akdeniz ülkesiyiz. İspanya'da, İtalya'da, bizde olaylar farklı yaşanır. Etik kelimesini gerektiğinde esnetiriz biz. İngilizler gibi önce mantık, önce kurallar demeyiz. Manchester United'a bir haftadır baskı yapılıyor. Sakın ola yedeklerle çıkma Blackpool maçına diye. Bizde olmaz bu. Manchester United'ın bir hafta sonra Şampiyonlar Ligi finali var. Adam ligle işini bitirmiş. Tamamen bu maça konsantre olması lazım, Barcelona gibi ama İngiltere'de adama dur derler. O yüzden Deportivo'ya yazık oldu. 1990-91 sezonunda tekrar yükselmişlerdi La Liga'ya. Şampiyonluk ve Kupa zaferleri yaşama ve zirve yarışında sürekli bulunma gibi rollerini üstlendikten 20 yıl sonra 2.lige düştü Deportivo. Tek kelimeyle yazık oldu.
Ek: Bu arada unutmuştum yeni aklıma geldi. Deportivo, 1993-94 sezonunda şampiyonluğa giderken son hafta kaybetmesinin nedeni yine Valencia'ydı. Son maçta evinde Valencia'yı mağlup etseler şampiyon olacaklardı ama son dakikalarda Djukic'in kaçırdığı penaltıyla berabere kalıp Barcelona'yı şampiyon yaptılar. Kaderin cilvesi aynı Valencia yaklaşık 20 yıl sonra Deportivo'nun düşmesine neden oldu.
Günün 2.büyük olayı ise Ronaldo'nun sezonu 40 lig golüyle kapatması oldu. Söyleyenecek fazla bir şey yok. Real Madrid sezonu Barcelona'nın gerisinde kapadı ama Ronaldo, Messi'yi bireysel olarak geçmeyi başardı ve inanılmaz bir rekorla. Daha birkaç hafta önce kulüp tarihine geçen Ronaldo, bugün attığı 2 golle La Liga tarihine geçerek gelmiş geçmiş en skorer isim oldu İspanya'da. İşte böyle geçti La Liga. Mourinho-Guardiola kapışmasında gülen taraf genç Katalan oldu bu sene. Mourinho 5-0'la karizmayı çizdirdi ama sonraki maçlarda defansif oyunla biraz olsun dengeledi rekabeti. Bu arada Real Madrid de ayrı bir şekilde rekora imza attı. Geçen sene de bu sezon da 102 gol attı ama şampiyon olamadı. Başka bir ligde olsa intihar sebebi ama La Liga böyle bir yer işte. Mourinho'da hakikaten çok defansif oynatıyormuş. Baksanıza 102 golle kapattı sezonu:)

Hiç yorum yok: