25 Mayıs 2011 Çarşamba

Barcelona&Manchester United/Finale Doğru


Şampiyonlar Ligi finaline az bir zaman kala heyecan dozu artmaya başladı Manchester ve Barça cephesinde. Ligler bitince transfer haberleri hariç gözler finale kitlendi. Bende daha önceki eşleşmeleri sizlere bir hatırlatmak istedim. Aşağıdaki maçlar arasında en zevksizi 2009’daki final maçı oldu. Onun dışındaki tüm eşleşmeler nefesleri kesmişti. Cumartesi Barcelona favori ama iki takım karşı karşıya geldiğinde net bir şeyler söylemek zor oluyor. İşte bundan önceki eşleşmeler;

Barcelona-Manchester United (2-3/agg.)
Mart 1984-Kupa Galipleri Kupası Çeyrek Finali

İlk maçı Barcelona, Moran’ın kendi kalesine ve Rojo’nun golleriyle 2-0 kazanmıştı. Katalanların turu geçmesine kesin gözüyle bakılıyordu ancak ikinci maçta çok net bir skor ortaya çıktı. Manchester United, Bryan Robson’un 2 ve Stapleton’un golleriyle mücadeleyi 3-0 kazanarak adını yarı finale yazdırdı. Ancak yarı finalde Platinili, Boniekli, Rossili o sezon kupayı alacak Juventus’a elendiler.

Manchester United-Barcelona (2-1)
Mayıs 1991-Kupa Galipleri Kupası Finali

Barcelona bir sene sonra Wembley’de 23 yıllık özleme son verip Avrupa’da kupa kazanacaklar ama burada Manchester United’a kaptırıyorlar Kupa 2’yi. İngilizlerde cezaları bittikten sonra tekrardan Avrupa arenasındalar ve Manchester United’ın başında Sir Alex Ferguson 5.yılında. Onlarda İskoç teknik adam göreve geldikten sonra ilk lig şampiyonlukları kazanacaklar bir sene sonra. Oldukça çekişmeli geçen karşılaşmayı Manchester United 2-1 kazanıyor. İngilizlerin golleri Mark Hughes’dan geliyor. Barça’nın tek golü ise Koeman’dan.

Barcelona-Manchester United (4-0/2-2)
1994 Şampiyonlar Ligi Grup Aşaması

Cruyff’un Rüya takımı o sene buldozer gibi gidiyor. Manchester’da Camp Nou’daki maçta 4-0’la nasibini alıyor bundan. Katalanlar finalde Capello’nun Milan’ından tokadı yiyecekler aynı skorla ama burada Manchester United karşısında şov yapıyorlar. İngiltere’deki maçta golleri United adına Hughes ve Sharpe, Barça adına Romario ve Jose Mari atıyor. 4-0’ın mimarları ise Stoichkov (2), Romario ve Ferrer.

Barcelona-Manchester United (3-3/3-3)
1998 Şampiyonlar Ligi Grup Aşaması

Nefesleri kesen 2 grup maçı. İlki Eylül’de Old Trafford’da. United adına golleri Paul Scholes, Ryan Giggs ve David Beckham, Barça adına Sony Anderson, Giovanni ve Luis Enrique atıyor. İkinci maç ise ilk maçın skoruyla aynı olmasına rağmen hafızalardan silinmeyen bir maça ve gollere sahne oluyor. Barça Anderson’la öne geçiyor ancak United Yorke’un 2 ve Andy Cole’un golleriyle skoru 3-1’e getiriyor. Ancak Katalanların o dönemki sihirbazı Rivaldo muhteşem golleriyle Barça’nın mağlup ayrılmasına izin vermiyor. Ama Barcelona grupta 3.olarak Şampiyonlar Ligine veda ederken Manchester United Barcelona’nın mabedi Camp Nou’daki unutulmaz finalde Bayern Münih’i 2-1 mağlup edip kupaya uzanıyor.

Barcelona-Manchester United (0-1/agg.)
Nisan 2008-Şampiyonlar Ligi Yarı Finali

İlk maç Camp Nou’da 0-0 bitmesine rağmen heyecan fırtınası şeklinde geçiyor. Maçın başında Ronaldo penaltı kaçırıyor, kalan dakikalarda ise Barça kabus gibi çöküyor United savunmasına ama gol sesi çıkmıyor. İkinci maçta ise Paul Scholes 30 metreden attığı golle United’ın 9 yıllık final hasretine son veriyor. Moskova’daki finalde ise Manchester United, penaltı vuruşları sonrası Chelsea’yi geçiyor ve Sir Alex Ferguson Kırmızı Şeytanların başında ikinci kupasını kazanıyor.

Barcelona-Manchester United (2-0)
Mayıs 2009-Şampiyonlar Ligi Finali

2 takım 1 sene sonra Roma Olimpiyat stadında finalde karşılaşıyor. United 2.sene üst üste kazanma peşinde. Barça ise Guardiola’yla ilk senesinde kupayı kazanmak istiyor. Yarı finalde Chelsea’yi hakemin çok tartışılan kararlarıyla elemişler ve finalde bir başka İngilizle karşı karşıyalar. Maça United iyi başlıyor ancak Barcelona ilk atağında Eto’o ile golü buluyor. Sonraki bölümde ise Manchester için işkence başlıyor. Meşhur topa sahip oranıyla Kırmızı Şeytanlara top göstermeyen Barcelona, Messi’nin kafasıyla farkı 2’ye çıkarıp 3 sene sonra bir kez daha mutlu sona ulaşıyor.
İşte iki takım arasındaki eşleşmeler bu şekildeydi geçmişte. Genel tabloda Manchester’ın üstünlüğü var ancak önemli olan finalde kazanmak ve Barça bunu son kez başarmıştı. Sir Alex daha önce Barça'nın favori olduğu bir maç öncesi aşağıda böyle dua ediyordu:)Bakalım şimdi ne olacak?

Merak ediyorsanız?
Barcelona ve Manchester Utd. Neden Finalde?

Hiç yorum yok: