10 Şubat 2011 Perşembe

EFSANELER-Dennis Bergkamp


Harika top kontrol yeteneği,tribünleri yerinden sıçratan estetik dolu vuruşları ve muhteşem oyun zekasıyla Dennis Bergkamp, Hollanda’nın dünya futboluna kazandırdığı en göz alıcı yıldızlardan biriydi. Aynı zamanda da taraflı tarafsız herkesi kendisine hayran bırakan bir beyefendi. Dışarıdan bakıldığında buzdan bir adamı andıran yapısıyla İce Man ,herkes tarafından bilinen uçak korkusuyla da bir Hollanda operasından alıntı yapılarak Non-Flying Dutchman yani Uçamayan Hollandalı takma adlarıyla çağrılıyordu. Bergkamp, tüm bireyleri Manchester United fanatiği olan bir ailenin oğlu olarak 10 Mayıs 1969’da Amsterdam’da dünyaya geldi. Babası yıldız oyuncunun doğduğu zamanlarda bir United efsanesi olan Denis Law’a olan hayranlığından ötürü oğlunun adını Hollanda ismine uyarlayarak Dennis koydu. Diğer kardeşleriyle birlikte hayatı futbol olan Bergkamp,çok küçük yaşlarda evlerinin bahçesindeki duvarda pas ve şut çalışması yaparak zaten doğuştan olan yeteneğini geliştirmeye çalıştı.

12 yaşında Ajax’ın altyapısına giren Dennis daha o zamanlar örnek bir profesyonel gibi yaşayıp,okulu ve antrenman sahası arasında mekik dokudu. Genç Dennis, Ajax’a ilk geldiği yıllarda zayıf ve kuvvetsiz vücut yapısıyla diğer arkadaşları arasında zorlansa da zaman geçtikçe güçlenerek savaşmayı ve mücadeleyi etmeyi öğrendi.Tam bu sıralarda ondaki müthiş yeteneği keşfeden A Takım Teknik Direktörü Johann Cruyff oyun stiliyle diğer arkadaşları arasında hemen farkedilen Bergkamp’ı genç takımdan A Takıma çıkardı. 1986 Aralık’ında Roda karşısında ligdeki ilk maçına çıkan oyuncu aynı sezon Kupa Galipleri Kupasında da 4 gol atarken takımının finalde Lokomotif Leipzig’i yenerek kupayı almasında büyük pay sahibi oldu. Ajax’ta forma giydiği 7 sezonda birbirinden önemli başarılara imza atan Dennis Bergkamp,başta 1992’de Delle Alpi’deki finalde Torino’yu mağlup ederek aldıkları UEFA Kupasının yanısıra,1 Lig Şampiyonluğu ve 2 Hollanda Kupası’nın kazanılmasında büyük rol oynadı.

Kırmızı-Beyazlı formayla toplam 239 maça çıkan yıldız oyuncu 122 gole imza atarken üst üste 3 sezon 1991,1992 ve 1993 yıllarında gol krallığını elde etti. Ice Man,Ajax’ta geçen bu başarılı yıllarda 1992 ve 1993 yılında da ülkede yılın futbolcusu ödülünü neredeyse rakipsiz olarak zorlanmadan aldı. 1990’da İtalya karşısında ilk kez milli formayı giyen yıldız oyuncu ilk golünü de Yunanistan karşılaşmasında attı.1992 yılında İsveç’te düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonasında gösterdiği performansla İnter,Milan ve Barcelona gibi Avrupa’nın büyük kulüpleri Bergkamp’ın kapısını aşındırmaya başlamıştı.Ajax’ta mutlu olmasına rağmen daha büyük başarılara imza atmak isteyen oyuncu tercihini İnter’den yana kullandı.Johann Cruyff’un İnter gibi defansif takımlarda zorlanırsın harcanmanı istemiyorum sözleri bile Ice Man’i kararından vazgeçiremezken oyuncu 1993’te 12 milyon Euro’ya Milano kulübüne imzayı attı.

Tecrübeli Hocasının bu uyarıları haklı çıkmıştı ve Inter’de ki ilk sezonunda oldukça zorlanan oyuncu takımın oynadığı defansif sisteme bir türlü uyum sağlayamadı.Serie A’yı 13.sırada bitiren Milano ekibi ve Bergkamp’ın tek tesellisi kazanılan UEFA kupası oldu. 1994’te Birleşik Devletler’de düzenlenen Dünya Kupasında boy gösteren yıldız oyuncu çok başarılı maçlar çıkartırken ülkesinin çeyrek finalde tıpkı 1992’de Danimarka karşısında olduğu gibi daha sonra kupanın sahibi olacak olan Brezilya’ya çeyrek finalde elenmesine engel olamadı.Turnuva boyunca yine başarılı maçlar çıkartan Ice Man 3 gole imza attı. Dünya Kupası’ndan sonra 1 yıl daha İnter’de forma giyen oyuncu bu sezonda da değişen hiçbir şeyin olmadığını gördü.Özellikle Uruguaylı forvet Ruben Sosa’yla yaşadığı sorunlar ve İtalyan medyasının sürekli kendisini eleştirmesi Begkamp’ı olumsuz yönde etkilemişti.Tüm bu yaşananlara daha fazla dayanamayan yıldız oyuncu, İngiltere’den gelen ve gerçek gücünü göstereceği teklife hemen cevap verdi.

Dennis Bergkamp Milano’da mutsuz geçen iki sezonun ardından,kendisini ısrarla isteyen menajer Bruce Rioch’un isteğiyle 7.5 milyon pounda Arsenal’e imza attı. Transferin gerçekleştiği anlarda ise İnter Başkanı Massimo Moratti’nin şu sözleri Londra kulubünün taraftarlarının kafasında soru işaretleri bırakmıştı”Eğer Bergkamp bir sezonda 10 gol atarsa,Arsenal kendini şanslı saymalı.” Şüphesi Inter Başkanı bu sözleri söylediğine ileride çok pişman olacağını tahmin edemese de Bergkamp ,Arsenal’de ki ilk sezonunda 11 gol atıp 12 de asist yaparak taraftarların gönlünde kısa sürede taht kurmayı başardı.Özellikle hücum hattında kendisi gibi üstün yetenekli Ian Wright ile çok iyi bir ortaklık kuran Ice Man bir önceki sezonu 12.sırada bitiren ekibin yıl sonunda 5.sırada yer almasında büyük pay sahibi oldu. Sonrasında ise hücumdaki partnerleri değişse de 11 yıl süren Bergkamp-Arsenal birlikteliği Hollandalının 2006’da futbolu bırakmasına kadar 3 lig şampiyonluğu, 4 Federasyon Kupası getirdi. Attığı akıl almaz golleri burada sıralamaya sayfalar yetmez ama Arsenal formasıyla Newcastle ve Leicester’a attığı gollerle, 1998 Dünya Kupası’nda son dakikada Arjantin filelerini havalandırdığı gol hala jenerikleri süslüyor.

Arsenal taraftarlarınca kulüp tarihinin Thierry Henry’den sonra en büyük ikinci oyuncusu olarak kabul edilen Bergkamp, İngiltere ve Hollanda’da Dennis The Menace,Ice Man,God,Non Flying Dutchman ve Bergy takma adlarıyla çağrılıyordu. İşte Hollanda futbolunun son dönemde yetiştirdiği en büyük yıldızlardan biri olan Dennis Bergkamp’ın günümüze kadar uzanan ilginç yaşam öyküsü. Zidane’la aynı dönemde boy göstermesine rağmen Fransız kadar popüler olamayan Bergkamp, dünya futbolunun gördüğü en büyük yıldızlardan biriydi. Tribünleri büyüleyen futbol zekası,saha içerisinde yaptığı inanılmaz hareketler ve müthiş golleriyle kendisinden sonra yetişen çoğu genç yeteneğin örnek alacağı isim olmayı başaran Dennis Bergkamp, hafızalardaki yerini her daim koruyacak.

2 yorum:

Era dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=eVLRMWjHa0U

Herhalde en akilda kalici olani buydu benim hatirladigim.

Emre Karataş dedi ki...

O, HD TV'ler yokken bile çok net bir görüntü çizerdi.. Çoçuklarımıza anlatacağız..