17 Temmuz 2011 Pazar

Manchester United Yine Favori


Kendisine sorulunca cevap vermiş Rio Ferdinand: ''Hayır, takımın tecrübesinde bir eksilme yok''. Soru da güzel cevap da. Tam 25 yıldır takımın başında Alex Ferguson. 1992’de ilk şampiyonluk gelene kadar birçok sorunla uğraşmıştı, Manchester United’a tekrardan bir kimlik kazandırmak için. Alt yapıdan yetenekli gençleri yavaş yavaş takıma monte ederek de harika bir jenerasyon yakaladı. 90’larda İngiltere’de müthiş bir hakimiyet kurdu bu jenerasyon. Gary Neville, Giggs, Scholes, Roy Keane ve Beckham araya yeni isimler katılsa da uzun bir süre takımın iskeletini oluşturdular. 2000’ler başlarken de Rio Ferdinand, Wes Brown, Fletcher, John O’Shea katıldı kemik kadroya. Bu isimlerden bazıları sürekli yer bulamasa da kadroda her zaman hazır kıta beklediler. İhtiyaç duyulduğunda da uzun yıllar beraber oynamanın avantajıyla hiç sırıtmadılar. Sir Alex’in rotasyonunda her zaman önemli bir yer tuttular.

90’larda takımla çok oynamadı kurt İskoç. Ancak yeni milenyumda güçlenen Arsenal, Mourinholu Chelsea, Ferguson’ı yeni bir takım yaratmak zorunda bırakmıştı. Şöyle bir tazeleyin hafızanızı; Ronaldo, Anderson, Rooney, Vidic, Evra, Carrick, Nani, Park, Van der Sar gibi isimler hep bu dönemde katıldı takıma. Aralarında en fazla 2-3 sene vardır. Ayrılan Ronaldo’yu bir tarafa koyarsak diğerlerinden en az forma giyeninin 4-5 senelik bir Manchester United geçmişi var. Şampiyonlukları Chelsea’ye, Arsenal’e kaptırdılar belki ama yine bambaşka bir iskelet kurdu Sir Alex. Son 5 senede 4 şampiyonluk aldı bu takım. Ferguson, şimdi yine kadroda boşaltmaya gitti. İskoç menajer için asla önemli bir şey olmadı elindeki yıldızların ayrılması. Cantona’nın da, Beckham’ın da, Keane’in de, Van Nistelrooy’un da, Ronaldo’nun da yeri doldu. Her zaman için önemli olan sistemdi.

Eskilerden de önemli bir bölüm koptu şimdi. Gary Neville, Scholes emekli oldu. Wes Brown ve John O’Shea ise Sunderland’e transfer oldular. İşte Ferdinand’a sorulan soru buydu. Takımda bir tecrübe eksikliği yaşanır mı diye. Ferdinand’ın cevabı da doğru. Gerçekten de yaşanmaz. Son 5-6 senede iyi bir iskelet kurdular. O dönemin gençleri şimdi takımın tecrübelileri oldu. İki yetenekli genç David De Gea ve Phil Jones katıldı takıma. Bu iki isimden daha çok zorlanacak olan İspanyol kaleci olacak gibi gözüküyor. Her ne kadar Atletico Madrid’te ciddi bir tecrübe kazansa da Premier Lig ortamı çok daha zorlayacaktır De Gea’yı. Ama onun dışında Manchester United bu sezonun da yine 1 numaralı favorisi. Zaten Sir Alex bırakana kadar da Manchester’in bu favori durumu hiç bitmeyecek. Belki Barcelona yada Real Madrid’e kafa tutacak seviyede değiller ama Premier Ligin kitabını yazmış menajerleriyle Ada’da söz sahibi olmaya devam edecekler.

Hiç yorum yok: