25 Temmuz 2012 Çarşamba

Melo'nun alternatifi kim olabilir ?

Salı günü akşamı itibari ile Felipe Melo'nun gelecek sezon Galatasaray forması giymeyeceği ortaya çıktı. Galatasaray sportif olarak ihtiyacı olduğu fakat finansal açıdan şartlarına uymayan Felipe Melo transferini dondurarak ufak çaplı bir kumar oynadı. 3-4 ay sonra olası orta saha problemleri sonrası Melo'nun yerine kim gelirse gelsin eleştiri olacaktır. Muhakkak ki Melo'nun kalışı da başarıyı ve orta saha problemsizliği garanti etmez. Brezilyalı artık Sarı Kırmızılı formayı giymeyeceğine göre yerini kim alabilir ? Özellik ve isim bakımından incelemek istedim.

Melo'nun sahada kullanım amacına bakıldığında Selçuk'un arkasında daha savunmaya yaklaşarak mümkün olduğunca pozisyonunu kaybetmemeye çalışan bir tipik önlibero olduğunu görüyoruz. Özellikle rakip sahadan atılan uzun topların ilk karşılayıcısı ve orta sahadan topla ilerleyen rakibin ise en sert refakatçisi oluyor. Takımının dar alanda savunma yaptığı zamanlarda ise sert futbolu ve hamle zamanlaması ile rakip oyuncuları konusunda usta olduğunu görmek mümkün Brezilyalının. Sezon boyunca atmış olduğu 12 gol ve kaptığı toplar sonra olumlu kullanması ise onun Galatasaray'ı finansal olarak zorlamasına sebep olan özellikleri. Yani, Mehmet Topal ile Felipe Melo arasındaki fark, savunma anlamında hemen hemen aynı özelliklere sahip olmalarına rağmen Brezilyalının Türk'e göre daha fazla, kaliteli ve istikrarlı ofansif katkı yaratabilmesi. 


Yukarıdaki parağraf Galatasaray'da Melo'nun alternatifi olabilecek oyuncu profiline de ışık tutuyor. Pozisyon bilgisi, zamanlaması, hamle yeteneği olan sahada fazla gezmeyen ve ilk planda stoperler ile birlikte iyi bir 3lü oluşturabilen bir karakter aranıyor. Basında sayılan isimlerden en önemlisi olan Lassana Diarra'nın ise bu tarifin yakından ya da uzağından geçmediğini görebiliyoruz. M'Bia yada Alou Diarra görece daha muhtemel adaylar fakat bu oyuncuların görece ağır olmaları önemli birer soru işareti. Lass tarzı alan değil adam kapatabilen pres ağırlıklı bir oyuncunun tercih edilebilmesi için tek bir şart var : Fatih Terim'in 3lü orta sahaya dönmesi. Eğer Terim orta sahada 2li değil 3lü bir tercih kullanır ve Selçuk - Hamit ikilisinin arkasına bir orta saha arar ise Lassana Diarra biçilmez kaftan olur. Onun enerjisi ve pres yeteneği o sistemde kariyer zirvesini yaşayabilir. Fakat benim sıkça belirttiğim gibi Selçuk İnan'ın 3lü orta sahalardaki performans düşüşü dikkate alınmalı. Bu sayede Elmander sağ kanada yakın, Burak forvet ve Amrabat sol açıkta kullanılabilir. 

Kısacası 4-4-2 için şu aşamada bu paralara Felipe Melo'dan iyisini bulmak zor fakat 4-3-3 benzeri sistemler için daha fazla katkı verebilecek oyuncular alınabilir. Terim'in tercihi ile bulunacak oyuncu arasında bir karşılıklı etkileşim söz konusu. İkisi de birbirinin sonucunu doğrudan etkileyecek. 

Ben yine de Galatasaray'ın herşeye rağmen Felipe Melo ile anlaşacağına inanıyorum.

Saygılarımla,

Hiç yorum yok: