25 Şubat 2013 Pazartesi

TT Arena'da Yaşanan Zemin Krizi

Galatasaray Türk Telekom Arena'nın Zemin Bakım Sorumlusu Phil Sharples ile yaptığım röportaj...

Drogba, Sneijder gibi transferleriyle futbolcularına milyon eurolar ödeyen Galatasaray, bir türlü zemin problemine çare bulamıyor… 

Peki neden? 

TRT 1 Stadyum ve İDDAALIHABER muhabiri Uğur Türker, bu konuyu uzmanına sordu ve Türk Telekom  Arena’nın zemin bakım sorumlusu, dünyaca ünlü isim Phil Sharples ile konuştu: 


UĞUR TÜRKER: Zemin bakımında dünyanın en iyi isimlerinden birisiniz. 4 aydır Türkiye’desiniz. Statların zemini hakkında ne düşünüyorsunuz?

SHARPLES: Bu konuda gerçekten önemli isimlerden biriyim. 23 yıldır çim bakımıyla uğraşıyorum.10 yıl İngiltere’ de üniversitede çalıştım. Bunun yanında Amerika, İspanya, Azerbaycan, Özbekistan, Türkiye’de görev yaptım. Şu ana kadar gördüğüm sahalarda geliştirilmesi gereken çok şey var. Önemli olan stadyumun yönetimi.  Mesela öyle stadyumlar var ki, çatısı yok ama  zemini güzel. Çok gelişmiş statlarda zeminin kötü olduğuna da rastlayabiliyoruz, Avrupa’da da öyle. 

UT: Siz ve şirketiniz Türkiye’de üç stadı kontrol ediyorsunuz; Recep Tayyip Erdoğan, Avni Aker ve Türk Telekom Arena. Schalke maçında zemin yine çok kötüydü.  

SHARPLES: Stattaydım ama zemini incelemekten maçı izleyemedim. Benim için üzücüydü.  Bu gerçekten çabuk halledilmesi gereken bir konu, kulüple konuştuk. Problem yöneticiler  veya zemin sorumluları değil, problemin kaynağı stadyumun dizaynı.

UT: Devre arasında drenaj sistemi değişmişti  oysa?   

SHARPLES: Zemini düzenledik ama çim de değişti. Galatasaray bir ışık sistemine sahip ; ancak yeterli değil. Asıl problem ışıklandırma. Stat ışık almıyor. İngiltere’de Wembley stadyumunun da Galatasaray gibi problemleri vardı. şu an harika bir ışıklandırması, dayanıklı bir zemini var, çözümünü sağladık.



UT: Şimdi önümüzde Galatasaray- Orduspor maçı var ve yine bu zeminde oynanacak.  

SHARPLES: Dürüst olmak gerekirse, zemin Schalke 04 maçından daha farklı olmaz. Daha sonra  iki hafta aramız var, yeni düzenleme yapacağız. Biraz pahalı bir çalışma olacak. TT Arena’da stadı ışık görmüyor. Çimlerin büyümesi için ışığa ihtiyacı var, en büyük sebep bu!. Shakhtar Donetsk’in stadı Donbass Arena’da aynı problemler vardı, kulüp çözüme gitti.

UT: Ne yaptılar?

SHARPLES: Zeminin altına vakum yerleştirdiler.

UT: Bunu Galatasaray‘a önerir misiniz?

SHARPLES: Şu an Galatasaray’ın buna ihtiyacı yok, kulüp yeni ışıklandırma siparişi verdi . Bu onlar için iyi bir adım. Şu an 6 ışığımız var, zeminin 3’te birini aydınlatabiliyoruz. Bu da tüm saha için 3 gün demek. Arka arkaya maç oynanınca, bu süre yeterli olmuyor. Yeni gelecek 3 ışıkla, tüm sahayı aydınlatmak 2 günümüzü alacak. Galatasaray’a ne yapılması gerektiğini daha önce de söyledik Schalke maçından sonra da tekrar ettik. Sonuçta bu kulübün parası. Zemin bakımı önemli ama maliyeti de var. İş Galatasaray’a  kalıyor, biz sadece yönlendirebiliriz; kabul ederlerse tabii…